Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000520

Utsiktstornet - tredje i ordningen

Många fötter kommer under sommaren att knalla alla trappstegen upp till toppen av utsiktstornet som står på Kinnekulles topp, för att beskåda den vidunderliga utsikten. På Kullens topp har under lång tid brunnit vårdkasar, som varnat folk vid ofred, och kanske även som vägledning för sjöfarare på Vänern.

På 1730-talet byggdes här ett hus som i folkmun kom att kallas "apehuset", men som egentligen hette Mariehus, och hade uppkallats efter upphovsmannen, som för övrigt var en kvinna vid namn Maria Catharina von Nackreij, och var ägarinna till Hjälmsäter.

Huset som kan liknas vid ett lusthus med bänkar, skulle vara ett rastställe för Maria och hennes bekanta när de begav sig upp till toppen av Kinnekulle för att beundra den enastående utsikten, som på den tiden inte skymdes av några barträd.

Huset var åttakantigt och saknade både fönster och dörrar, det åttakantiga spetstaket pryddes av en tornspira.

Natten före påskdagen år 1741 var "apehusets" historia till ända, då en våldsam storm lyfte det lilla huset, och som sen vid nedslaget slogs i bitar och totalförstördes. Det blev sen aldrig återuppbyggt.

Baron Carl Klingspor gjorde på sin tid mycket för turistnäringen på orten, han uppförde bl.a. ett riktigt utsiktstorn på Kullens topp år 1892, det brann dock ner till grunden 1982, men återuppfördes i originalutförande året efteråt, det är det torn som vi idag kan besöka för att njuta av den enastående utsikten.