Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000518

Ljudvandring i Munkängarna

Under flera veckors tid har det pågått så kallade "ljudvandringar" i Munkängarna, det är Musik i Västs projekt "Klingande kulle" som arrangerar dessa för skolelelever.

I onsdags var pressen inbjuden att följa med på en av dessa vandringar. Konstnären Per-Uno Pettersson informerade lite om hela projektet innan vi gick bort till Emilie Högqvists paviljong, där kom vi in i själva slutfasen av en ljudvandring med en skolklass från Råda.

På jakt efter Kisas sal
Ljudvandringen tog med barnen in i en magisk värd där historien utspelade sig kring den lokala sägen om jättarna Helle och Kisa. Här kan ni läsa mer om Helle och Kisa, klicka här. Barnen höll som bäst på att leta efter Kisas sal, den hittades efter en stund och andäktiga barnen bjöds där på dryck av en magisk person.

Det gick inte att missta sig på att detta var väldigt intressant och spännande för barnen, då det är sällan man en så stor hop av barn som kan hålla sig helt tysta, som här skedde när de uppmanades till det.

En magisk person
När sen barnen skulle ta sig tillbaka till den riktiga världen så måste dom läsa en ramsa, men tre ord fattades i denna, vilket barnen fick lista ut. Sen tog dom sina drakar och flög tillbaka till verkligheten. Jättarna fick dom aldrig träffa, de bodde i Mörkeklevs grotta, men man kunde höra dom i en telefon där.

Dessa vandringar för skolbarn kommer att pågå under veckorna fram till den sista maj, men nu på lördag så anordnas det vandringar till vilka allmänheten kommer att inbjudas.

Två ljudvandringar är planerade på lördag den 20 maj, en klockan 11.00 och en klockan 13.00, de riktar sig till barnen från fyra år och uppåt. Mellan och efter vandringarna så kommer det att bjudas på mycket underhållning för barnen på Hellekis säteri, Vin och Pimpinella har också komponerat en speciell barnmeny denna dagen.

På väg till den verkliga världen
Projektet "Klingande kulle" går sen vidare, man har bl.a. olika ljudarrangemang på Läckö slott, den 1 juni så öppnas en så kallad ljudodling i stora växthuset på Hellekis säteri. Det är konstnären Per-Uno Pettersson med kollegor som gjort olika ljudskulpturer som både låter och inte låter, och en del kan besökarna själva frambringa ljud på.

Samma dag invigs även en ljudutställning i Falkängen i Hällekis, och den 3 juni sätts här också upp skulpturen WordTune, till den kan vem som helst som har tillgång till internet sända ljud, adressen till den hemsidan är www.worldtune.com. Dessa ljud spelas sen upp på alla WT skulpturer som finns placerade på olika platser runt om i hela världen.

Ett antal konserter kommer även att anordnas runt Kinnekulle av projektet "Klingande Kulle", man kan nog förvänta sig en mixad blandning av det mesta i ljudväg.

Insamlingen av utrotningshotade ljud som även ingår i detta projekt håller man också nu på med, man har samlat in en del vid bland annat en sammankomst i Husaby, och under nästa vecka skall man till Holmestad dit speciellt utvalda personer är inbjudna för att försöka samla in mer ljud som eventuellt även kommer att L-märkas. I höst kommer man förmodligen att göra en sammanställning och sen presentera resultatet på något sätt som ännu inte är helt bestämt.