Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000506

Vad är på gång i Hällekis

Det har gått några månader sedan jag skrev en artikel om utvecklingen i Hällekis, tänkte nu följa upp den och i korthet att beskriva vad som är på gång i och runt Hällekis. Tanken är att en sådan här artikel skall skrivas några gånger varje år för att ni skall kunna följa med vad som händer och sker i bygden.

Ett par refuger kommer att anläggas under året vid infarten till Hällekis från Forshem, detta för att få ner farten på infartsvägen som nu ofta är för hög.

Ännu har det inte byggts någon ny busshållplats mellan skolan och Hönsätes slott för att minska olycksrisken vid skolans parkering. Pengar lär dock vara avsatta och ett byggande kan inte vara så långt borta.

Hönsäter
Hönsäters slott
Verksamheten på Hönsäters slott gick i konkurs i vintras och ännu har det inte varit tal om att något nytt skall vara på gång.

Ombyggnaden av "Tandläkarns" till restaurangkök och ev pub och restaurang framskrider så sakteliga, det är mycket som skall göras om. Någon datum då det skall komma igång är ännu inte satt.

Falkängen är inne på sista året i kommunal regi, det skall ju utarrenderas till någon privat intressent. Några har visat intresse men vilka det är hålls hemligt än så länge.

Småbåtshamnen
Småbåtshamnen
Småbåtshamnen i Hällekis håller på att byggas ut med två nya bryggor, och det har varit tal om att Göta kanals passagerarbåtar kan komma att lägga till här i sommar med passagerare som vill besöka Falkängen.

En tvist mellan kommunen och den som vill anlägga en ny marina med plats för åtskilliga småbåtar i anslutning till Hönsäters hamn, har medfört att det projektet får läggas på framtiden.

Paroc AB brottas med utsäppsproblem och har ännu inte kunnat lämna en begärd rapport till kommunen, som nu hotar med att driva ärendet vidare om inget sker före september.

Bredband i Hällekis, sant men med viss modifikation. Det är banverket som lägger mer bredbandskabel längs järnvägarna och passerar nu samhället. Tyvärr kan Hällekisborna i dagsläget inte dra någon nytta av den.

Fyren i Hällekis hamn
Fyren i Hällekis hamn
Fyren i Hällekis hamn kommer nu under våren att genomgå en välbehövlig reparation då den är i riktigt dåligt skick. Piren ämnar man för tillfället inte att göra något åt.

Utbyggnaden av fjärrvärmen drar snart igång, ett flertal villaägare på Vitsipps- Blåsipps- och Slanthagsvägen har bestämt sig för att ansluta sig. Några är tveksamma om det kan löna sig.

Dammen har det inte hänt något med ännu, vattnet måste syresättas då det studtals under sommaren sprider en fruktansvärd doft som gör att vistelsen utomhus blir föga angenäm i omgivningarna. Kan det vara något på gång denna sommar?

Sen Konsum lade ner sin bensinmack har det saknats ett ställe att tanka på. Nu måste man åka till Gössäter eller Götene bara för att få tag på lite bensin till sin gräskilppare. Det fanns idéer om en mack för några år sedan, och namnlistor lades ut, men sen blev det inget mer. De flesta vill nog att det blir en ny bensinmack, men är någon eller något bensinbolag villig att satsa på endast en automatstation, frågan är ju naturligtvis om det skulle bära sig.

Sjön i stenbrottet
Sjön i stenbrottet
Vassröjningen som gjordes i viken förra sommaren var enligt vissa under all kritik. Då vassen inte samlades upp utan i stället sjönk till botten resulterade detta i att det blivit ofrånkomligt på vissa ställen. Ansvarig inom kommunen har kontaktats och kommer att följa upp utvecklingen.

Sjön i stenbrottet skall nu förses med en brygga för att underlätta för handikappade som vill fiska. Ett vindskydd med grillplats finns även sedan något år tillbaka vid sjön.

Den gamla fotbollsplanen "Stalpa" ovanför skolan har nu övergivits och växt igen, tveksamt om den någonsin mer kommer tas i bruk.