Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000418

Våren Kinnekulles årstid

Alla årstider har ju sin charm men enligt mitt tycke så är nog våren den årstid då Kinnekulle visar sig från sin bästa sida. En vandring genom Munkängarna när vårens späda grönska börjar visa sig i träden och ramslökens tunga doft börjar sprida sig i omgivningarna är en av vårens höjdpunkter och är något som bara måste upplevas varje år.

Munkängen
En vårpromenad från Österplana kyrka längs med klevkanten bort till Järneklev bjuder också på njutningsbara vårupplevelser. Har det som i år kommit en hel del regn så är det full fart på de vattenfall som finns utefter vägen. Man kommer först till det lilla Kyrkefallet som ligger någon kilometer från kyrkan, vandrar man sen vidare en liten stund kommer man till det högsta av fallen, Bratteforsfallet, där vattnet kastar sig utför klevkanten och landar i kaskader nedanför.

Är man inte rädd för att bli lite blöt kan man klättra upp en liten bit och gå in på en avsats bakom och under fallet, det är en speciell upplevelse att se vattnet rusa förbi framför sig som ett ständigt skiftande draperi. För de som är fotointresserade bjuder detta fall på många fina fotovinklar.

Under forna dagar skall de sista Frö dyrkarna ha hållit till just här, och enligt lokal sägen skall den så kallade Bratteforsfrua ha haft sitt tillhåll här vid fallet.

Martorpsfallet
Ännu en liten bit längre bort så kommer vi fram till det natursköna Martorpsfallet, det mest kända av fallen,och även det som säkerligen har flest besökare då det är lätt att ta sig hit. Platsen har en underbar utsikt över nejden och den är ett välbesökt utflyktsmål på våren och sommaren. Ruiner av en byggnad finns även vid fallet och det har troligen varit Martorps kvarn, och ovanför fallet skall det förr ha legat en väderkvarn.

Vi söker oss ner till Husaby trakten och till en sällsam boning som ligger inkilad i själva kleven, Lasse i bergets grotta, som inte är någon riktig grotta utan ett hus som den excentriske Lasse byggde åt sig och sin familj direkt i kleven. Hur han lyckades överleva här under vintrarna är för mig en gåta.

Lasse i bergets bostad
Omgivningarna kring Lasses bostad brukar under våren bjuda på en matta av vitsippor, och här är en perfekt plats att duka upp den medhavda fikakorgen och njuta av solgasset.

Om några veckor då vårens späda grönska visar sig och solens strålar värmer ditt vinterbleka skinn, då skall du passa på att ta med dig en fikakorg och ta en promenad i omgivningarna runt Kinnekulle, då kan jag lova att du får se Kullen visa upp sig med sin bästa sida, passa på och njut av våren, det försvinner fortare än du tror.