Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000405

Rädda Kinnekulle

När man som lite grabb på 60-talet var på besök uppe på Kullen och vandrade genom en trolsk storskog fram till det gamla utsiktstornet, fascinerades man av de stora och höga träden som täckte hela Högkullen. Sen i ett svep var allt borta, och på den vägen har det nu varit fram till dags dato.

Rensning   En upprensning har startat

Stora områden på Kullen är nu helt kala och av den trolska skogen finns så gott som inget kvar. Detta har inte varit mycket att göra åt, utan utvecklingen har haft sin gång. Det som är beklagligt är att Högkullen nu tappar sina turister och besökare på grund av att det nu inte längre finns så mycket skön natur kvar att njuta av.

  Träd över stigen är ingen ovanlighet

Högkullen har under det senaste årtiondet varit ett område i förfall, och inga nämnvärda krafter har satsats på att försöka göra någonting för att försköna den lilla natur som trots allt finns kvar.

  Nedblåsta träd finns det också gott om

Nu har det dock påbörjats en gallring av skogen vid den övre delen av slalombacken och norrut, det är bara att hoppas att man nu kommer att försöka göra en större uppsnyggning av hela området på toppen av Kinnekulle, för det behövs verkligen.

  Detta träd utgör en direkt fara för de som skall passera

Om besökare och turister även i framtiden skall välja Kinnekulle då man vill njuta av fina naturupplevelser, så behöver det satsas krafter nu, väntar man för länge så är risken stor att den forna dragningskraften som faktiskt Kinnekulle hade, helt kommer att gå förlorad.

  Här fanns det förr en soffa, några rester vittnar om detta

Det som behövs är inte mycket, snygga till i naturen, gör iordning stigarna, bygg ut spångarna till utsiktstornet så att alla har en chans att ta sig dit den lättaste vägen, rejäla rastbord och bänkar på ett flertal ställen runt Högkullens stigar, mindre informationstavlor med upplysningar om Kinnekulle och dess historia och natur, grillplatser, kanske några enklare vindskydd i stil med dom som finns längs med vandringsleden, detta är endast några förslag på vad som skulle kunna göras, flera finns säkert.

Men jag liksom alla andra är förstås helt införstådda med att dessa åtgärder inte är helt gratis, men man får väga en sådan investering mot vad man kan vinna i ett återhämtat intresse för Kullen när det gäller turismen. Gick det att skramla ihop en hel del kapital till ett "Porten till Kinnekulle" projekt, som inte hade någon större folklig förankring, så vore det nog ingen omöjlighet att få ihop lite pengar till ett "Rädda Kinnekulle" projekt, som säkert skulle vara mer omtyckt bland befolkningen än en "Port" i Husaby.

Det är inte lätt för alla att ta sig till utsiktstornet denna väg