Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000401

Panoramavagn och Orient Express

Tågkompaniet som bl.a. kör tåg mellan södra Sverige och Norrbotten samt på malmbanan mellan Kiruna och Narvik har investerat i fem stycken panoramavagnar och fem sovvagnar, för att locka fler turister att resa med dom till övre Norrland.

Panoramavagnarna var från början avsedda för lyxtåget "Rheingold" som fram till 80-talet gick mellan Amsterdam och Genève. Det speciella med dessa vagnar är att både väggar och tak i övervåningen är av glas, och man har en underbar utsikt därifrån.

  Panoramavagn
Det finns även en bar i vagnen och 22 bordsplatser och åtta bordsplatser vid barnen, vagnarna är helt nyrenoverade och kommer i vissa tåg att ersätta biovagnen. De har även dubbelt värmesystem och en väl tilltagen luftkonditionering så de klarar både Svenskt vinter- och sommar klimat utan problem.

  Orient Expressen
Men det som väl får anses som det mest exklusiva är väl ändå sovvagnarna som kommer från Orient Expressen, dessa lyxvagnar har rullat sträckan Paris - Istanbul och atmosfären av lyx går inte att ta miste på.

  Sovkupé i Orient Expressen
Även dessa vagnar har genomgått en renovering men man har försökt att behålla dom i så gott som oförändrat skick, det finns också i dessa samma värme- och luftkonditioneringssystem som i panoramavagnarna.

Vagnarna har elva kupéer som kan bäddas med antingen en två eller tre sovplatser, det går även att ta bort mellanväggar mellan två kupéer så man får en svit, vilket kan vara till fördel för bl.a. barnfamiljer. Priset för en svit blir detsamma som för två kupéer, och de kan bäddas med upp till 6 sängar.

Om man vill åka tåg till Norrland på ett lyxigt vis, som säkert kommer att bli ett minne för livet, så skall man nog ta chansen att åka med dessa panorama- och Orient Expressvagnar, det kan bli en upplevelse utöver det vanliga, och skulle väl passa bra nu när semestern är i antågande och man ännu inte har bestämt sig för vart man skall bege sig.