vecka 03 - 2000

Semlan, en läckerhet med anor

De har redan börjat dyka upp, och på vissa ställen så kan man köpa dom året runt, men enligt traditionen så skall semlan ätas på fettisdagen som infaller den 7 mars i år.

Semla
Semlan en av våra läckerheter
Namnet härstammar från det latinska namnet "simila" som betyder fint vetemjöl. I tyska skrifter från medeltiden omnämns ordet "semala" och syftar på den läckerhet som kommit till Tyskland från romarriket.

När kom då semlan till Sverige, detta vet man inte med säkerhet men i Gustav Vasas bibel från 1541 omnämns i alla fall ordet "semlokakor". Semlan var inget för vanligt folk, de hade helt enkelt inte råd med det fina vetemjölet som man bakade den av, så den var lite av en statussymbol som var förunnad den högre klassen.

Lite regionala skillnader i när man skall äta semlan uppstod på 1700-talet, en del åt den på fastlagsmåndagen och andra åt den på fastlagstisdagen. Semlan som också kallas "fastlagsbulle" hör ihop med den katolska fastan, man åt semlor inför fasteperioden för att samla på sig fett.

Under 1800-talet började man äta dom med mjölk, socker och kanel, men det var först vid sekelskiftet som semlan med vispgrädde under locket började lanseras.

Ett känt dödsoffer tros denna läckerhet trots allt ha krävt i landet, det var Kung Adolf Fredrik, som man tror dog bland annat p.g.a. en överdos av hetvägg.

Under ett år så räknar man med att den genomsnittlige svensken sätter i sig en fyra till fem semlor.