vecka 03 - 2000

Fall av malaria

Två personer med en livshotande form av malaria tog i förra veckan in på Kärnsjukhuset i Skövde. De nuvarande patienterna hade inte tagit malariatabletter vid sin vistelse i Östafrika och nu dragit på sig den fruktade sjukdomen. Läget har nu stabiliserats och de mår i dagsläget bättre än när de togs in för vård.

Malaria överförs från en tropisk myggsort till människan genom ett stick, parasiter överförs då och tränger in i de röda blodkropparna. Om man äter malariatabletter innehållande klorokin angriper det och dödar de färdigutvecklade parasiterna men har ingen effekt på parasiter som inte är färdigutvecklade, och därför måst man fortsätta med sina malariatabletter i fyra veckor efter man kommit hem fån ett område där man befarar att det finns malaria.

Malariatabletter är inget heltäckande skydd mot malaria man får försöka skydda sig även på annat sätt mot myggan, med hjälp av det vi använder i vanliga fall så som olika former av myggmedel, myggnät mm. Och framförallt försöka att undvika att resa till områden där det förekommer malariamygga.