Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

000320

Kinne-Vedums kyrka - en välbevarad klenod

I den gamla Västgöta lagen kan man läsa att det år 1270 fanns 28 kyrkor i Kinne- och Kinnefjärdings härader. En av dessa var Vedums kyrka, som år 1885 döptes om till Kinne-Vedum för att inte förväxlas med ett annat Vedum.

Kyrkan är troligen byggd någon gång under den senare delen av 1100-talet, den är byggd i sandsten och troligen av byggmästaren Othelric. Även här som på så många andra kyrkoplatser har det påträffats lämningar som kan ha varit från en äldre stavkyrka eller hednatempel. Kyrkan är en av Kinnekulle områdets bäst bevarade 1100-tals kyrkor.

Kinne-Vedums kyrka
  Kinne-Vedums kyrka
På 1200-talet byggdes tornet till, och på 1600-talet kom sakristian till, i vapenhuset in mot långhuset finns fortfarande den gamla medeltida järndörren kvar. Altaret är av fint huggen sandsten och gömmer en relikgömma under altarskivan, då det förr var vanligt förekommande att man trodde på att dessa reliker besatt särskilda krafter, och på sina håll runt om i världen förekommer det ju även idag.

Tre medeltida skulpturer finns bevarade i kyrkan, den äldsta är den tronande madonnan i björk från 1200-talet, ett krucifix från 1300-talet samt en madonna med Jesusbarnet från 1500-talet. Det finns även förnämliga textilier från 1600- och 1700 talet.

Predikstolen i barockstil är från 1591 och är utsmyckad med skulpterade figurer, gjord av bildhuggaren Nils Bratt. Under 1700-talet kom kyrkans kalkmålningar till, de utfördes av C-G Hoijst och Johan Laurell.

I tornets botten förvarades spannmål fram till 1702, det var avsett för utdelning till bygdens fattiga. En stor läktare byggdes i långhuset år 1736, denna revs tyvärr bort vid en renovering 1964.

Utanför kyrkan på en liten kulle står två uppresta liljestenar med ryggarna ihop murade, det finns också två stavkorshällar med några runliknande tecken som ingen ännu lyckas tyda. Runt om på kyrkogården finns det ett flertal liljestenar att beskåda, och det är ju inte så konstigt då Kinnekulle området är bland de liljestens tätaste i landet.

Kinne-Vedums kyrka är en av Kinnekulles många vackra och intressanta medeltida kyrkor, har ni intresse och vägarna förbi, stanna gärna till en stund och upplev detta byggnadsverk från svunna dagar.