vecka 02 - 2000

Funderingar kring Kinnekulleturismen

Hur ökar man turismen till Kinnekulle, detta är en aktuell fråga som säkert de turistansvariga ställt sig vid ett flertal tillfällen.

Det torde kanske inte vara något problem under den kommande säsongen då vi i sommar har Husabys 1000-års jubileum att se fram emot, och det kommer att satsas mycket på turismen i samband med detta.

Men för att tänka i ett mer långsiktigt perspektiv så måste det till något mer än vacker natur och historiskt intressanta platser för att locka hit 2000-talets turister.

Det verkar som om Kinnekulle och då i första hand Högkullen tappat en stor del av sitt forna attraktionsvärde, och besökarantalet verkar minska för varje år. Detta är kanske inte så konstigt då Högkullen egentligen inte har så mycket att erbjuda dagens allt mer krävande turister.

Sen har säkert det dåliga underhållet av stigarna uppe på toppen bidragit till att allt mindre folk söker sig dit. Under långa perioder har nedblåsta träd legat över stigarna och gjort dom svårframkommliga på vissa ställen, och även idag finns det sådana träd kvar. På något sätt måste Kinnekulle få tillbaka sin dragningskraft för att turismen hit inte skall reduceras ytterligare.

Det måste till olika arrangemang och aktiviteter för alla åldrar för att locka dagens turister att stanna i området mer än för bara ett kort dagsbesök. Och det kan nog anses vara viktigt att i större utsträckning satsa på aktiviteter för barnen då de i dagens läge till stor grad styr familjens val av semester vistelse.

En annan grundläggande förutsättning för att få turisterna att stanna kvar är att man måste kunna erbjuda ett bra boende, dels som campingplatser, stugor och pensionat mm.

Vi har visserligen en stor camping i regionen, Kinnekulle Camping, en välbesökt och omtyckt camping som dock har den nackdelen att den ligger lite avsides till med bara en väg som leder dit. Skulle man vilja ta bilen till t.ex. Munkägarna eller sjön i Stenbrottet som bara ligger någon kilometer ifrån campingen så måste man åka samma väg som man kom till campingen och sen ytterligare ett antal kilometer, vilket säkert i många fall gör att campinggästerna istället väljer att stanna kvar och tillbringar sin tid med sol och bad på campingen. Det verkar som om det fanns ett behov av ny campingplats som ligger lite mer centralt till någonstans på Kinnekulle, detta för att hålla kvar besökarna samt få dom att göra dagsturer till intressanta platser och olika aktiviteter inom kommunen.

Har ni några funderingar, tankar eller idéer om detta ämne så kan ni skriva några rader om detta på Hällekis Kurirens anslagstavla.

Klicka här för att komma till anslagstavlan