000225

Utvecklingen i Hällekis

Vad händer och sker i Hällekis, här är ett försök att sammanställa vad som hänt och vad som är på gång i samhället.

I år så fyller Hällekis skola 40 år, det firades för några veckor sedan med öppet hus.

Carina bygger kök
Carina Thörn, som köpt "Tandläkarens" håller på att bygga om huset till restaurangkök i första hand, kanske det även blir restaurang och pub i framtiden, vem vet.

Kinnekulle Marin AB vill anlägga en marina bredvid Hönsäters hamn, och man håller som bäst på att utreda detta.

Hönsäters Slott som en tid nu har fungerat som restaurang och konferensanläggning, verkar nu ha upphört med sin verksamhet, vad kommer här näst.

Hönsäters slott
Partek Rockwool AB har bytt namn till Paroc, och har med anledning av att staten införde en deponiavgift på 250 kr per ton avfall minskat sina avfallstransporter till Kåvaslottan. Man försöker nu istället ta tillvara allt avfall för återvinning.

Fyren i Hällekis hamn är i mycket dåligt skick, och nu försöker kommunen få ihop pengar till en välbehövlig renovering, kanske kan man även göra något åt piren som leder ut till fyren.

Fyren i Hällekis hamn
Cementas gamla truckväg är nu avgrävd vid järnvägsövergången och inte farbar i hela sin längs.

Vid sjön i Cementas stenbrott skall det nu byggas en brygga för att även handikappade skall kunna roa sig med att fiska ädelfisk i sjön.

Ny hamnkran i Hönsäters hamn har införskaffats och fartygstrafiken till hamnen har ökat en del.

  Nya och gamla kranen
Kommunen försöker hitta en ny arrendator till Falkängens hantverksby, då man inte tänker driva den själv i fortsättningen. Det finns intressenter som har hört av sig till kommunen, men inga beslut är ännu tagna.

Folkets hus som är i ekonomisk kris har fått in en del bidrag från olika föreningar och kan även vänta sig en del andra bidrag i framtiden. Så nu kan föreningen fortsätta sin verksamhet ett tag till och Folkets hus kommer tillsvidare att finnas kvar.

En planerad utbyggnad av fjärrvärmenätet i samhället kommer att genomföras under sommaren.

Stora delar av cementas gamla fabrikslokaler har nu rivits ner, men ännu så återstår det lite arbete innan allt är borta, en epok har till slut gått i graven.

Cementa
Efter provtagningar har man konstaterat att det finns stora halter av miljögiftet PCB och tungmetaller i Sjöråsån, vidare provtagningar kommer att genomföras.

En stor lagerlokal vid "gamla sågen" har hyrts av båtgårdsföreningen för att användas som vinterförvaringsplats åt föreningens båtar.

Hur det blir med den obligatoriska trollingtävlingen som brukar genomföras på vårkanten finns ännu inga uppgifter om. Hör gärna av er om ni vet något om det.

Musik på Bruket
Det första som står omnämnt om Hönsäters slott är att hertig Erik köpte gården år 1305, om man nu antar att den förmodligen funnits till i några år, så är det väl fråga om det inte är dax att på något sätt fira Hönsäters 700 års jubileum i år, men vem skulle ta sig an ett sådant firande. Det skulle annars passa bra ihop med Forshems och Husabys firande i år.

   Ny Cementfabrik?
I sommar kommer det som vanligt att bli marknader och en massa andra aktiviteter och uppträden i Falkängen, och Musik på Bruket kommer väl som vanligt att förläggas runt pingsthelgen.

Som avslutning kan jag inte låta bli att ta med ett rykte som hörts "på byn", HK vill inte profilera sig som en skvallerblaska men detta rykte var så fantastiskt att det bara måste förmedlas. Ryktet säger följande: Ett företag håller på att genomföra mätningar i Cementas stenbrott i Hällekis, för ett eventuellt byggande av en ny cementfabrik. Ack, om det ändå vore sant.