2000-01-30

Försvunna hällristningar

Hällristningarna vid Flyhov med bland annat den välkände "yxguden" är ett välbesökt turistmål sommartid, men något som inte är så känt är att det skall ha funnits hällristningar någonstans i skogen mellan Hällekis och Forshem.

Yxguden vid Flyhov
Det har berättas av nu mer bortgångna Hällekisbor att dom i sin ungdom sett hällristningar i Forshemsskogen, men då det var så längesedan så kunde dom inte hitta tillbaka till den platsen. Det som berättades var att en av hällristningarna skulle ha varit ett skepp och att det skulle ha legat vid sidan av en stensatt stig.

Den stensatta stig det skulle kunna röra sig om kan vara den sk "kyrkestigen" som enligt lokala sägner skulle ha gått från slottet Forsholm som sägs ha legat ungefär vid det nuvarande reningsverket i Hällekis till kyrkan i Forshem. Den stigen skulle ha varit stensatt men man har ännu inte lyckats hitta spår av den.

Hällristningarna är även dom försvunna, och trots att det för några år sedan letades rätt febrilt i skogarna mellan Hällekis och Forshem efter dom så lyckades man inte lokalisera dom.

En idé är att dom kan ha funnits där man fick spränga för att dra fram den gamla Forshemsvägen någon gång på 1940-talet, och att de helt enkelt förstördes.

Men visst vore det intressant om någon lyckades med bedriften att hitta dom, om det nu är flera och inte bara det omtalade skeppet, men som regel så brukar ju hällristningarna inte förekomma i enstaka exemplar utan i grupp.

Någonstans under mossan på en berghäll i skogen så vilar kanske ett ristat minne från forna dagar i tryggt förvar tills någon av en slump åter för fram det i dagen ljus, och Kinnekulle blir en turistattraktion rikare.