HMS Karlstad döptes igår Fem Visbykorvetter stärker marinen

Generaldirektör Marie Hafström från Försvarsmaktens högkvarter döpte i går, torsdagen den 24 augusti 2006, det femte och sista fartyget i Visby-serien. Hon uttalade de traditionsbundna orden: ”Med Konungens gillande skall ditt namn vara Karlstad. Må lycka och välgång följa dig på haven och må du bli en stark länk i vårt försvar.” Det skedde vid en högtidlig ceremoni vid Kockums i Karlskrona. Marinens Hemvärnsmusikkår i Blekinge spelade, flaggvakt och honnörsstyrka stod i stram givakt och på plats som hedersgäst var kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad, Birgitta Samuelsson (s).

Birgitta Samuelsson överlämnade en gåva till fartygschefen Carl David Philipsson, en statyett som föreställer den glada servitris som gett upphov till talesättet ”sola´ i Karlstad”. Den ska naturligtvis få en hedersplats ombord, lovade han och besättningen.

På plats fanns också många andra gäster, Försvarets materielverks (FMV) chef Gunnar Holmgren, marininspektören Anders Grenstad, försvarsutskottets ordförande Eskil Erlandsson (c) och från ThyssenKrupp Marine Systems, som Kockums ingår i, Christian Eckel och Torsten Köncker. Från Kockums sida agerade tf VD Ralf Kube vid ceremonin.

HMS Karlstad är liksom övriga fartyg i Visbyserien byggd i kolfiber och hon har det totala smygkonceptet, som gör hennes näst intill omöjlig att upptäcka med radar eller annan sofistikerad teknik som till exempel IR-utrustning.

HMS Karlstad är byggd för att ingå i det nya insatsförsvaret och är väl anpassad för detta. Från fartyget kan man se och höra allt utan att själv synas och det ger en rad taktiska fördelar. Fartygschefen kan också bestämma sig för att gå ur smygkonceptet om han vill visa sig och sedan försvinna igen. HMS Karlstad kan klara alla slags uppgifter som minröjning, ubåtsjakt, ytstrid, havsövervakning och ge skydd åt civil sjöfart. Men hon är också gjord för att kunna ge stöd vid olyckor till sjöss och delta i internationella, fredsbevarande insatser. HMS Karlstad och övriga i Visby-serien förstärker marinen högst avsevärt.

Besättningen består av 43 män och kvinnor, varav 16 är värnpliktiga. Fartyget är 72 meter och har ett djupgående på 2,4 meter. Vikten är fullt utrustad 650 ton. Hon är utrustad med ett kombinationsmaskineri som består av gasturbiner och dieselmotorer och som ger en toppfart på över 40 knop, exakt hur mycket är en hemlig siffra.

Visbykorvetterna innebär att svenska marinen får ökad styrka och stor flexibel förmåga, underströk tf VD Ralf Kube i sitt tal. Han tackade också FMV för samarbetet i ett mycket komplext och framtidsinriktat projekt.

Han vände sig särskilt till Kockums medarbetare:

– Jag vill framföra mitt stora tack till alla som varit involverade i Visby-projektet för era ansträngningar och insatser. Efter drygt ett decennium närmar sig nu detta utmanande och komplexa projekt sin slutfas. Resultatet kommer inte bara att bli en stark länk i Sveriges försvar, utan även en erfarenhetsbas för Kockums framtida projekt.

Två tidigare fartyg i Visbyklassen går nu utomlands. HMS Helsingborg finns för närvarande i Medelhavet för att genomföra tester och HMS Härnösand ska gå till Tyskland för att visa upp sig. Intresset för Visbykorvetterna är mycket stort internationellt.

Pressmeddelande från: Kockums
Artikeln publicerad: 060825


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com