Turism - framtidens jobbskapare - Debattartikel

De flesta av landets kommuner räknar med att turismen kommer att ge fler arbetstillfällen framöver. Turistnäringens möjligheter att skapa nya jobb och tillväxt är beroende av att även kommunen planerar för turism. Ett väl fungerande samarbete mellan näring och samhälle är ofta nyckeln till framgång för turistsatsningar.

Det finns exempel på kommuner som framgångsrikt har satsat på att öka turismen för att på så sätt stoppa en neråtgående trend med utflyttning och arbetslöshet. När Falkenberg kommun lät det lokala näringslivet driva turistorganisationen ökade besöksfrekvensen med 50 procent på sex år. På Gotland har kommunen lagt upp en plan för hur turismen ska kunna överta jordbrukets plats som huvudsaklig inkomstkälla. Sedan planen togs fram har antalet turister på Gotland fördubblats.

Turism utpekas allt oftare som en framtidsbransch som ska ge fler jobb och få fart på tillväxten. Men är turism en framtidsbransch och hur tar man bäst tillvara på möjligheterna? I en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting genomförde tillsammans med Föreningen Turism i Sverige vid årsskiftet 2006 förutspår 80 procent av landets kommuner att turismen får en ökad betydelse för sysselsättningen under kommande år. För att bäst ta tillvara på möjligheterna krävs ett gott förhållande mellan turistnäringen och de offentliga aktörerna. I många av de framgångsrika turistkommunerna är det samarbete med många olika aktörer som är nyckeln till framgång.

Enligt samma undersökning tror över 240 kommuner att turistnäringen får en ökad betydelse för kommunens sysselsättning inom en femårsperiod. För att lyckas krävs att kommunerna har en vision, ett mål och en plan för genomförande. Turistperspektivet måste integreras bland övriga utvecklingsfrågor i kommunen. Det krävs en helhetssyn som omfattar flera områden inom de kommunala verksamheterna. Man måste ta hänsyn till turismen när politiska beslut fattas. Hamnavgifter, hantering av utskänkningstillstånd, livsmedelshantering inom naturen är exempel på frågor som kan påverka turismen. Hur ser det ut med öppettider för bibliotek och museer? Tillgång till offentliga toaletter?

Turistsektorn i landet har ökat kraftigt under de senaste tio åren och utvecklingspotentialen är stor. Under 2005 omsatte turismen i Sverige drygt 191 miljarder, enligt Nutek. 24 000 nya heltidsjobb har tillkommit i turistnäringen på tio år, vilket innebär en ökning med 24 procent. I Sverige sysselsätts över 135 000 människor inom turismen.

Att samverka kommuner emellan när det gäller turistsatsningar har visat sig lyckat. Det handlar om att inse att man inte konkurrerar om besökarna. Tvärt om, alla kommuner inom ett område gynnas av att människor vill komma just dit. Det har fem kommuner i norra Bohuslän förstått. Strömstad, Munkedal, Sotenäs, Tanum och Lysekil har ingått i en unik gemensam strategi för att öka besöksfrekvensen. Tillsammans har de slagit fast att besöksnäringen är den enskilt viktigaste näringsgrenen och tillväxtfaktorn i området.

En satsning på turism kan, förutom fler arbetstillfällen och skatteintäkter också öka serviceutbudet för de egna kommuninvånarna. Boende i turistorter har kortare avstånd till närmaste butik och ett större utbud av banker, bibliotek och apotek än boende i andra orter.

En medveten strategi ligger ofta bakom lyckade turistsatsningar. En av de viktigaste framgångsfaktorerna är utan tvekan samarbetet mellan politik, kommun och näring.

Ilmar Reepalu
Ordförande i Svenska Kommunförbundet
Artikeln publicerad: 060812


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com