Naturvandring på Hjelmsäter

Onsdagen den 17 maj 2006 ordnade Kinnekulle hembygdsföreningen en av sina vandringar. Trots att himlen täcktes av regnmoln kom ett 80-tal personer för att medverka på kvällens vandring, regndroppar föll hela tiden och hotade den genomtänkta rundturen.

Vandringen anordnades av Cecilia Waern och Hugo-Jacob Hamilton som bor på gården Hjelmsäter var ciceron för vandringen, han gav en målande beskrivning över Hjelmsäter och dess historia. Gården har anor från år 1251 och har sedan år1785 har varit i familjen Hamiltons ägor. Huvudbyggnadens källare är från 1450 talet och överdelen tillkom i ny stil år 1865 när Gilbert den äldre skulle bosätta sig på gården. De unika flygelbyggnaderna är från 1700-talet, i dessa har funnits mejeri, stall, ladugård, bryggeri och bostäder. Idag finns som många känner till Ingeborgs Vävstuga i en av flyglarna och i den andra ordnas bl.a utställningar. Den äldsta bevarade byggnaden på gården är från år 1590 och ligger andra sidan vägen. Hugo-Jacob berättade att det troligtvis har varit ett sockenmagasin, I Gårdens djurbesättning består idag av ca 300 tackor och 400-500 lamm som skall hålla naturreservatet i skick från sly mm.

Hjelmsäter gård med Hugo Jacob

På frågan vad tobaken "Greve Hamilton" har med släkten Hamilton att göra svarade kvällens ciceron: "Hamiltonsläkten har bidragit med mycket gott, röka, kröka och jaga" och då menade han tobaken Greve Hamilton, Överstebrännvinet och hundrasen Hamiltonstövare.

1935 startade gården sin stora fruktodling och som mest fanns 7 000 träd, ca 20 säsongsanställda kvinnor från närliggande byarna arbetade vid skördetiden, det berättades att sen största skörden blev 120 000 kilo. Av fruktodlingen finns endast enstaka träd kvar idag.

Vid gallringen för naturreservatet

Efter den fängslande beskrivningen över gården fortsatte vandringen ner mot Vänern med en avvikare genom "Gammelriket", ett namn som troligtvis kommer sig av de stora gamla ekarna som växer i hagarna. Som många känner till satsas stora belopp på att återfå den fauna som tidigare funnits på berget, 56 miljoner kronor har beviljats till det pågående EU-projektet. Stängsel sätts upp runt beteshagar där djur kan gå fria och hålla nere vegetationen och granskogen gallras bort.

Genom hagmarkerna klädda i ramslöken och annan grönska tog sig vandrarna ner till Vänerns sjökant, väl framme plockades det värmande kaffet upp. Den lilla vilken tillhör Hjelmsäter och var bl. a. badplats samt plats för "lakesjå, hit släpades tvätten från gården både vår och höst förr i tiden.

Bad och tvättplats

Hugo-Jacob berättade om den stugan som står sedan många år nere vid sjökanten. Stugan kommer från Lurö och monterades ner för att användas som bagarstuga i Sjötorp när Götakanal byggdes under Baltazar von Platens tid. Därefter monterades stugan ner och forslades till Lidköping där den byggdes upp. I slutet på 1940-talet skulle stugan rivas och Hugo-Jacob fick lov att hämta den. Stugan monterades upp, till skorstenen och spisen hämtades sten från det nedlagda oljeverket. Ciceronen berättade att han forslade sten ner till sjökanten, en dramatisk resa med traktor och släp som han inte vill göra om, då det är en mycket brant sluttning ner till stugan och resa kunde gått illa.

Efter kaffepausen gick vandringen tillbaka och ett besök gjordes i det äldsta av byggnaderna här visade Hugo-Jacob sin samling av svagdrickskorkar, en ansenlig samlig som klädde väggarna. När klockan började närma sig 21.00 var den trevliga vandringen slut och vandrarna fick en hel del information och upplevelser med sig hem.

Bild: Freddie Wendin
Text: Lena Brodin
Artikeln publicerad: 060519


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com