Valborgselden ska ha tillstånd

Brandrisker och regler för eldning skiljer sig åt mellan olika kommuner.
– Prata med räddningstjänsten och polisen där du bor när du planerar ett större Valborgsfirande med brasa och fyrverkerier, säger Malin Bengtsson som är informationsansvarig på Svenska Brandskyddsföreningen.

– Risken är stor att räddningstjänsten rycker ut i onödan om de inte vet om att det ska eldas. Och då kanske de är på fel ställe när de behövs på riktigt, säger hon.

Med torrt i markerna blir Valborgsfirandet en brandrisk. På en del håll kan man kanske inte tända brasan alls på söndag. Svenska Brandskyddsföreningen har några goda råd så att våren kan firas in på ett säkert sätt:

Tips för utomhuseldare

  • Ring till räddningstjänsten och berätta om du ska elda mycket eller länge. Berätta var, vad och vid vilken tid. Tala också om vem som är ansvarig på plats.
  • Håll ett avstånd på minst 30 meter till byggnader och annat. Vattna mycket kring den yta som ska brännas. Elda aldrig på berghällar. De kan spricka.
  • Elda enbart grenar, kvistar och ris. (Byggavfall, däck, vitvaror, brännbara vätskor, plast och gasflaskor får inte eldas. De kan lämnas in till kommunens miljöstationer.)
  • Ha fungerande släckutrustning; ett vattenförråd, slang och spadar, ruskor, krattor och liknande.
  • Bränn lite i taget. Då blir strålningsvärmen inte så hög och spridningsrisken minskar. Det blir också mindre rök och elden är lättare att släcka.
  • Gå inte ifrån elden. De som vaktar ska kunna reglerna för eldning och kunna använda släckutrustningen. De ska ha mobiltelefon för att kunna larma om något händer.
  • Håll noga koll tills ingen glöd finns kvar. Häll på vatten eller täck över askhögen med jord. Gå tillbaka efter några timmar för att kontrollera.

Pressmeddelande från: Svenska Brandskyddsföreningen
Artikeln publicerad: 060429


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com