Veckans miljöruta - Myter om återvinningen

Det är ingen idé att sortera, allt blandas ju ändå bara ihop och läggs på tippen.

Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, allt skickas till återvinning eller energiutvinning. De entreprenörer som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar får sin ersättning för materialet när de har lämnat ifrån sig det till de platser materialbolagen anvisat. Kravet för att de ska få betalt är att förpackningarna och tidningarna är sorterade och håller en viss kvalitet. Skulle materialet vara hopblandat tas det inte emot och entreprenören blir tvungen att åka till soptippen med förpackningarna där de i stället måste betala en deponiavgift för att få lämna materialet. Det vore ingen god affär.

Energiåtgången för att diska ur förpackningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.

Nej, så mycket energi går det inte åt för att rengöra en förpackning. För att inte slösa energi är det naturligtvis bra att inte diska förpackningarna under rinnande varmvatten. Förpackningarna behöver inte heller vara kliniskt rena, det räcker att skölja bort det värsta, för hygienens skull. Många förpackningar räcker det till och med att tömma och skaka ur, till exempel ett pastapaket. Det är de som är kladdiga och innehåller matrester som behöver rengöras med vatten.

Energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.

I regeringsutredningen "Resurs i retur" SOU 2001:102 konstateras att återvinning av förpackningar är miljömässigt bra, det sparas både energi och material. Den miljöbelastning som uppstår av extra transporter motiveras av de miljövinster som uppnås. Slutsatserna grundas på sju olika livscykelanalyser som genomfördes 1998-2001. I samma regeringsutredning konstateras även att återvinning av tidningar är miljömässigt bra, slutsatserna grundas på tre olika forskningsrapporter som genomförts 1999-2001.

Det är ingen mening att sortera. Lastbilen lägger ändå allt i samma behållare.

Det kan se ut som om allt töms i samma behållare, men de lastbilar som gör på detta viset kallas för flerfacksbil. Det innebär att bilen har fler fack just för att kunna tömma fler materialslag utan att materialet blandas.

I Sverige finns gott om skog, därför behöver vi inte återvinna pappersförpackningar och tidningar. Det är både billigare och mer energieffektivt att återvinna pappersförpackningar till ny kartong än att göra nytt papper av skogen.

Källa: Returkartong

Din insats gör skillnad *tack för din medverkan!

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 060424


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com