Veckans miljöruta - Frågor och svar om glasåtervinning

Varför återvinna glas? Därför att vi bara har ett jordklot.

När vi återvinner glas sparar vi naturtillgångar. Vi sparar också energi, eftersom det krävs mindre energi att göra glas av glas. Och så minskar vi naturligtvis sopberget om vi går till GlasBanken istället för till soptunnan med våra tomma glasförpackningar.

Man ska färgsortera glaset, sägs det. Ibland töms både gröna och vita glasigloos på sitt innehåll i en och samma lastbil. Hur funkar det?

Lastbilar som används för glastransporter har ett fackindelat flak. Tyvärr syns inte detta från marken. Men separeringen av färgat och ofärgat glas håller hela vägen, annars hade återvinningssystemet inte fungerat överhuvudtaget.

Är det sant att glaset bör vara så helt som möjligt för att återvinnas. Det låter märkligt med tanke på att glaset ändå ska krossas så småningom. Och för övrigt är det väldigt svårt att släppa en flaska i en behållare utan att den kraschar. Vad gäller?

Det är riktigt att återvinningsprocessen underlättas om glasförpackningarna är så hela som möjligt. Ju helare glas, desto lättare är det att upptäcka föroreningar och främmande material i sorteringen.
Naturligtvis går det inte att undvika krossat glas helt och hållet, i synnerhet inte när behållaren är tom. svensk Glasåtervinning är tacksamma för att du är så försiktig som möjligt.

Vad händer med metallock och kapsyler som sitter kvar på burkar och flaskor?

De försvårar och fördyrar hela återvinningsprocessen, så det är oerhört tacksamt om de inte hamnar i glasbehållarna. Metallföremål som ändå slinker med rensas bort manuellt eller maskinellt. Lämna metallock och kapsyler i behållaren för metallåtervinning. Plastpåsen eller kartongen som du haft glaset i lämnar du i behållarna för plast resp kartong.

Hur många gånger kan en flaska återvinnas?

Hur många gånger som helst, utan att kvalitén försämras!

Kan allt insamlat glas verkligen återanvändas?

Ja, allt glas återanvänds och allt glas som är rent från föroreningar finns det i dag avsättning för.

Vill du läsa mer om glasinsamlingen kan du gå in på www.glasbanken.com

Miljö- och bygg
Artikeln publicerad: 060324


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com