Premiär för nya livräddare på vägen

Landets första sträcka med nya generationens trafiksäkerhetskameror avtäcktes idag på väg 50 vid Askersund av Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö och rikspolischef Stefan Strömberg.

Ny typ av kamera för automatisk trafiksäkerhetskontroll
Foto: Rikspolisstyrelsen
Rikspolisstyrelsen och Vägverket har gemensamt beslutat var de 700 nya trafiksäkerhetskamerorna – livräddare – ska placeras längs vägnätet. De första tio nya kamerorna har placerats ut på en 42 km lång sträcka på väg 50 vid Askersund.

- Den nya generationens trafiksäkerhetskameror - med kameror i varje skåp - som vi och Polisen nu sätter upp kommer att rädda mellan 20 och 30 människoliv om året. Kamerorna är också ett viktigt stöd och hjälpmedel för trafikanten så att de kan undvika att köra för fort, sa Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Det är också premiär för det nya vägmärket för kameraövervakning som informerar om att vägsträckan är kamerabevakad. Alla de 700 nya trafiksäkerhetskamerorna – på 102 vägsträckor runt om i landet – kommer att innehålla både radar och en kamera. Bilderna hanteras automatiskt och en enhet inom Polisen etableras i Kiruna för att styra kamerorna och utreda alla ärenden.

- Med de automatiska kamerorna kan vi höja säkerheten på många av våra farligaste vägar. Kamerorna och varningsskyltarna verkar återhållsamt på hastigheten och vår förmåga att beivra fortkörning ökar kraftigt, sa rikspolischef Stefan Strömberg.

Rikspolisstyrelsen och Vägverket har under flera år haft försöksverksamhet på ett femtiotal vägsträckor med trafiksäkerhetskameror. Erfarenheten från dessa försök är god. Trafiksäkerhetskamerorna är ett bra hjälpmedel för att sänka medelhastigheterna och därigenom minska antalet olyckor och dess konsekvenser.

Enligt undersökning utförd av Vägverket 2005 ser allmänheten fortkörning som ett stort problem och överlag är inställningen till fler trafiksäkerhetskameror positiv. Kvinnor upplever fortkörning som ett större problem än vad män gör.

Pressmeddelande från: Vägverket
Artikeln publicerad: 060323


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com