Veckans miljöruta - Ölburkar och Energi

Från och med den 1 januari i år måste det framgå på alla PET-flaskor och aluminium burkar vilket retursystem de ingår i. Det ska också anges hur mycket pant man får då förpackningen lämnas in. För att flaskan eller burken ska få säljas måste den ingå i ett av Jordbruksverket godkänt Retursystemet. Godkända burkar och PET-flaskor kan identifieras via streckkoden. På Returpacks hemsida (www.returpack.se) kan man mata in den aktuella sifferkoden och se om den är godkänd.

Företaget Returpack ansvarar för de retursystem som finns i sverige och ägs till stor del av Rexam, förpackningsindustrin, och Bryggareföreningen.

År 1955 kom den första burken ut på den svenska marknaden. Idag säljs det 915 miljoner burkar per år. Av dessa kommer 86% tillbaka via återvinning och blir till nya burkar. I jämförelse säljs det 400 miljoner PET-flaskor varje år. Återvinningen av PET-flaskan har i motsatts till burkarna ökat de sista åren och idag återvinns 86%.
Vi är helt klart duktiga på att lämna in burkar och PET flaskor för återvinning.

Burkarna är idag gjorda av aluminium. Framställningen av aluminium är extremt energikrävande. 3 liter bensin innehåller den mängd energi som krävs för att nyproducera 1 kg aluminium. Av denna klump kan man sedan tillverka 70 stycken dryckesburkar! Men energin som behövs för att framställa 1 kg aluminium av återvunna burkar motsvarar endast 0,15 liter bensin. Det krävs 13 miljoner kg aluminium per år, enbart för burkproduktion. Om dessa burkar skulle framställas av nytt material skulle energi mängden motsvara 39 000 kubikmeter bensin. Men med dagens återvinning krävs bara 7 000 kubikmeter bensin. Tack vare återvinningen får vi en energibesparning på 82% av energin!!

Tilläggas bör att detta gäller DAGENS BURK produktion, sedan tillkommer övriga produkter och eventuellt ökad efterfrågan. Så lämna in skrotet på återvinning. Varje liten kaviartub gör skillnad när man ser till hela befolkningen på nästan 9 miljoner människor.
Mycket energi blir det.....

Sammantaget kan vi konstatera att vi personligen faktiskt kan vara med och påverka. Genom att lämna in vårt avfall för återvinning kan vi spara på moder Jords hårt ansträngda resurser.

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 060316


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com