Bra att justitieministern föreslår skärpt rattfylleristraff

Motororganisationen FMK välkomnar justitieminister Thomas Bodströms utspel om strängare påföljder för dem som genom vårdslös framfart i trafiken är vållande till att andra trafikanter skadas eller dödas.

– I flera uppmärksammade fall har domarna mot rattfylleristerna som kört ihjäl medtrafikanter varit uppseendeväckande milda. Vi noterar därför med tillfredsställelse att justitieministern delar vår syn på trafiksäkerhet, säger Håkan Söderlindh, vd på FMK.

Justitiedepartementet föreslår nu två nya brottsrubriceringar, grovt vållande till annans död vid fordonstrafik och grovt vållande till annans kroppsskada vid fordonstrafik. Enligt förslaget ska minimistraffet för grovt vållande till annans död vid fordonstrafik höjas till ett år.

FMK har under flera år betonat betydelsen av ett klart och konsekvent regelsystem som ingriper mot dem som kör vårdslöst i trafiken. Thomas Bodströms förslag är ett steg i rätt riktning, men FMK anser att ytterligare åtgärder bör föreslås för att öka trafiksäkerheten på vägarna.

– Ett konkret förslag är att införa krav på alkolås när personer som dömts för rattfylleri ansöker om nytt körkort, säger Håkan Söderlindh.

Rattfulla som genom eget vållande skadar sig i trafiken har idag utöver ersättning från den allmänna sjukförsäkringen även rätt till ersättning från trafikförsäkringen. Inom justitiedepartementet pågår en översyn av dessa regler.

– Att rattfulla får ersättning från trafikförsäkringen är stötande och trafikskadelagen bör ändras på den punkten. Det rattfulla behöver är vård och stöd så att de lär sig hantera sitt missbruk snarare än ersättning, säger Håkan Söderlindh.

En Temoundersökning som FMK lät göra i oktober 2005 visade att 82 procent av svenskarna tycker att rattfulla förare som genom eget vållande skadar sig inte ska få ersättning från trafikförsäkringen.

Pressmeddelande från: FMK
Artikeln publicerad: 060316


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com