Färre telemaster gynnar alla

Sedan 2001 bygger vi i Sverige ett helt nytt nät för mobiltelefoni. Den tredje generationens mobiltelefoni innebär möjligheter till tjänster och applikationer som tidigare inte varit möjliga. Den nya tekniken kan hantera mycket mer information snabbare, vilket exempelvis innebär en möjlighet att visa rörliga bilder.

Den nya tekniken kräver stora investeringar i ny infrastruktur. De tre bolag som bygger nät för den tredje generationens mobiltelefoni har redan nu byggt omkring 7000 nya telemaster och för att kunna leva upp till de överenskomna tillståndsvillkoren så krävs det ytterligare väsentligt fler. Utbyggnaden är självklart förknippad med stora kostnader men också med en stor inverkan på kultur- och naturlandskapet.

Vi ser ett stort värde i att den infrastruktur som byggs utnyttjas optimalt. Det skulle gynna oss alla om flera operatörer kan använda samma master för att på så sätt minska behovet av investeringar i ny infrastruktur. Redan idag förekommer det i ökad utsträckning att teleoperatörer, på frivillig basis, kommer överens om att samordna sig och dela på utrymmet i befintliga master men vi anser att det finns ett stort värde i att gå längre.

Regeringen föreslår därför en förändring i lagstiftningen som syftar till att göra det enklare att tvinga fram samordning i telemaster i de fall då det inte uppstår på frivillig basis. Vår ambition är att under våren lägga fram en proposition med samma innebörd.

De flesta infrastrukturprojekt för med sig reaktioner från allmänheten. Många kommuner upplever det som besvärligt att avgöra bygglovsärenden om telemaster. Ärenden som rör telemaster är ofta komplicerade och reaktionerna är många gånger starka. Vi anser därför att det behövs vägledande riktlinjer för hur kommunerna ska agera i dessa ärenden.

Vi är övertygade om att våra förslag kommer att få önskvärd effekt. Mer samverkan innebär färre master som i sin tur innebär att behoven av att investera i ny infrastruktur minskar. Effekten blir lägre kostnader för operatörerna, färre komplicerade bygglovsärenden i kommunerna och mindre inverkan på kultur- och naturmiljön.

Utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoni är bra och vi vill därför påskynda utbyggnaden och utvecklingen. En ökad samordning i befintlig infrastruktur kommer att innebära att vi frigör resurser som kan användas till att utveckla bra och samhällsnyttiga tjänster för denna nya, teknik vilket gynnar oss alla på sikt.

Ulrica Messing
Infrastrukturminister

Monica Green
Riksdagsledamot (s) i Riksdagens trafikutskott
Artikeln publicerad: 060316


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com