WWF spår mer extrema vintrar i framtiden

Årets stränga kyla och snöfall i stora delar av Europa kan vara början till tuffare vintrar med kraftiga stormar, slår Världsnaturfonden WWF fast i en ny rapport. Om inte utsläppen av växthusgaser minskar kan situationen blir dramatisk i slutet av seklet. Storbritannien och Nederländerna riskerar att drabbas värst.

Bitande kyla och stora snömängder har lett till en rad olyckor och dödsfall runt om i Europa. - Europas regeringar och EU måste sätta ett tak för utsläppshandeln med CO2 och genomföra utsläppsminskningar. Annars kommer stormarna att fortsätta föröda Europa, säger Jennifer Morgan, chef för Världsnaturfonden WWFs klimatarbete.

Rapporten "Stormy Europe har jämfört statistik och gjort datormodeller för sju länder i Europa - Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Polen, Spanien och Italien. Sverige och övriga Norden omfattas inte av granskningen. Storbritannien är det land som riskerar att drabbas värst med en 25-procentig ökning av vinterstormarna. Toppvindhastigheterna spås öka med 8-16 procent.

På andra plats kommer Nederländerna som enligt rapporten får 20-30 procent fler vinterstormar och en ökning med vindhastigheten med 2-15 procent. Forskare menar att en ökning på bara sex procent kan leda till ekonomiska skador på hundratals miljoner euro. I Storbritannien orsakade varje vinterstorm på 1980- och 1990-talen ekonomiska förluster i omfattningen 200 miljoner euro till 2 miljarder euro.

På tredje plats i granskningen ligger Frankrike. Dagar med extrem vindstyrka - speciellt i de norra delarna av landet - förväntas öka med upp till 10-20 procent i slutet av seklet. Toppvindhastigheten kan öka med 16 procent och antalet dagar med extremt hög vindstyrka kan öka med 25-50 procent.

WWF pekar ut kraftsektorn som boven bakom klimatförändringarna och effekter i form av mer extremt väder. Kraftindustrin orsakar 37 procent av de människoskapade koldioxidutsläppen genom eldning av fossila bränslen.

- Vi måste ta klimathotet på allvar och stoppa utsläppen av klimatgaser, inte minst för att skydda människor och egendom från stora skador. Om vi inte gör något nu kan våra sista chans ha blåst iväg för gott, säger Jennifer Morgan.

Pressmeddelande från: WWF
Artikeln publicerad: 060307


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com