Om Alla Hjärtans Dag

Den 14 februari är vänskapens och kärlekens dag, dagen då vi blir påminda om att visa omtanke mot våra hjärtevänner, föräldrar, barn, släktingar och vänner.
Alla Hjärtans dag har blvit en fast tradition i Sverige där man skänker en hälsning till de man tycker om och blommor tillhör ett av de mest populära sätt att uttrycka sina känslor med. Enbart i Sverige såldes ifjol närmare 4,5 miljoner rosor på Alla Hjärtans Dag.

Alla Hjärtans dag kom till Sverige

Det sägs att en engelsk ambassadör som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654.

Firandet av Alla hjärtans dag i nutid uppmärksammades av affärsmän under 1950-talet. NK varuhuset lär ha varit först ut med att lansera seden. Under 1990-talet fick firandet kraft och uppmärksammades stort i skolorna. Elever erbjöds möjligheten att skicka en blomma till en annan person på samma skola eller till en annan skola, sedan dess har firandet tagit en rejäl plats i den svenska högtidskalendern. Under de senaste åren har Alla Hjärtans dag i Sverige blivit en symbol för kärlek och omtanke även utanför kärleksrelationen, blomsterbud till mammor, syskon och barn blir allt mer populärt för varje år.

Enligt Svensk Handel tycker över hälften av alla svenska om att fira Alla Hjärtans dag och ifjol såldes ca 4,5 miljoner rosor under denna dag.

Historien om Alla Hjärtans dag

Det finns flera berättelser om bakgrunden till Alla Hjärtans dag, de flesta handlar om Sankt Valentin.
Under 200-talet i Italien härskade kejsaren Cladius II i Rom. Romarnas styre närmade sig sitt slut och folket kämpade för att hålla en god livskvalitet. Skatter höjdes, lärandet minskade och handel sjönk till en bekymmersam nivå. Samtidigt ökade pressen från turkar, mongolier och asiater eftersom det ansågs att romarna hade blivit för stora och mäktiga.

Cladius var känd för sina många blodiga och impopulära fälttåg och kallade i folkmun för ”Cladius den grymme”. När Cladius fick problem med att rekrytera soldater till sin krigsföring och var han övertygad om att det berodde på att dessa inte ville lämna sina familjer och flickvänner. Med sin starka tro på att män blev bättre soldater om de inte hade några känslomässiga band så förbjöd kejsaren förlovningar och giftemål.

Sankt Valentine, som var en präst i Rom såg traumat hos flera unga förälskade par och beslutade sig för att viga dem i hemlighet. Valentin blev påkommen av kejsaren och blev arresterad.

Kejsaren, som var imponerad av Valentine’s ädelhet och övertygelse, försökte konvertera honom till romarnas tro och därmed rädda honom från avrättning. Valentine vägrade erkänna romarnas gud och försökte även konvertera kejsaren trots att han kände till riskerna.

När Valentine satt fängslad och inväntade sitt öde lärde han känna fångvaktaren, Asterius. Fångvaktaren hade en blind dotter som han bad Valentine om att hela. Genom sin tro lyckades Valentine mirakulöst återställa synen på fångvaktarens dotter. Strax innan han avrättades bad han om en penna och papper av sin fångvaktare. Valentine skrev ett avskedmeddelande som än idag lever, ”Från din Valentine”.

Året är osäkert men det antas vara år 270 som Valentine avrättades. Avrättningen genomfördes den 14 februari genom slag mot huvudet med klubbor och slutgiltligen halshuggning.

Det sägs att Valentin odlade och plockade blommor i sin trädgård för att ge dem till älskande par. För att hedra kärleken och Valentin så skickar vi skickar blommor och ger bort presenter på hans dödsdag.

En stark Alla Hjärtans dag tradition som tidigt spreds av kristna var att skicka meddelande via vykort, det sägs att tack vare detta så firas Alla Hjärtans dag över hela världen. Ett av de första vykorten skickades år 1415 av Charles, hertige av Orleans, till sin fru medan han var fånge i London. Vykortet finns bevarat hos det Brittiska Museumet.

Pressmeddelande från: EuroFlorist Sverige AB
Artikeln publicerad: 060214


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com