Felix Ketchup firar 50 år

1956 var året när ketchupen kom på var mans bord i Sverige. Det var året när den tjeckiska företagaren och innovatören Herbert Felix revolutionerade ketchupmarknaden med sin ketchup i plastflaska. Idag är Felix Ketchup marknadsledande med drygt 50 % av marknaden och den röda kryddsåsen är mer populär en någonsin.

Felix, som företaget hette på den tiden, var mycket expansivt och Herbert Felix var ständigt på jakt efter nya marknader att erövra. Ofta var det innovationer som låg bakom framgångarna, t ex var Herbert Felix först med potatismos i pulverform.

Även när det gällde ketchupen var det en innovation som låg bakom succén. Redan tidigare fanns det ketchup i Sverige, främst via import. Det som gjorde att det var just Felix Ketchup som satte fart på ketchupkonsumtionen i landet var förpackningen. Herbert Felix trodde inte bara på den moderna kryddsåsen, utan såg möjligheterna i det nya materialet – plast. Felix Ketchup blev därmed först med plastflaska och med den nya flaskan i mjuk plast var det lätt att trycka fram ketchupen på maten. Flaskan blev så populär att många sparade den för att använda t ex som blomspruta.

- Den nya platsförpackningen var också en av anledningarna till att vi äter ketchup på korv idag. Tidigare hade man bara använt senap på korven, men i och med Felix behändiga plastflaska blev även ketchupen ett självklart tillbehör, berättar Helena Giertz, informationsdirektör Procordia Food.

Idag 50 år senare äter svenskarna mest ketchup i hela världen, ca 2 kg per person, och Felix Ketchup är ett av Sveriges starkaste varumärken. I och med att Herbert Felix var först med ketchup i Sverige satte han också standarden för hur svensk ketchup ska smaka. Det är nämligen skillnad mellan ketchup i olika länder.

- Det räcker med att åka till Norge eller Danmark för att märka skillnaden. I Norge är ketchupen fastare. Det beror på att norrmännen främst äter ketchup på korv och vill att den ska ligga kvar där, medan vi i Sverige oftast har ketchup som pastasås och vill ha den lite tunnare, berättar Helena Giertz.

Felix Ketchup tillverkas i dag i Fågelmara i Blekinge. Där produceras ca 15 miljoner ketchupflaskor varje år. Dessutom tillverkas ketchup till storkök. Totalt blir det 19 000 ton ketchup per år. Idag är det mesta automatiserat i produktionen. Fabriken i Fågelmara är norra Europas modernaste ketchupfabrik. Men allt är inte automatiserat. Två gånger i timmen tas smakprover på den färdiga ketchupen för att säkra kvaliteten.

50-årsjubileet kommer att uppmärksammas internt, men även konsumenterna kommer att märka av jubileet.

- Det kommer definitivt att märkas att Felix Ketchup fyller år, mer än så kan jag inte säga nu. Men vi kommer att fira hela året, avslutar Helena Giertz.

Födda 1956

Det är inte bara Felix Ketchup som är född 1956 och som blivit känd. Andra kändisar som föddes då:

  • Frank Andersson, brottare
  • Björn Borg, tennisspelare
  • Ingemar Stenmark, utförsåkare
  • Tomas Wassberg, skidåkare

Om Herbert Felix och företaget Felix

Herbert Felix kom ursprungligen från Tjeckoslovakien, men flyttade till Sverige för att arbeta med det som senare kom att bli företaget Felix. Han var en driven innovatör och var bland annat först med inlagda grönsaker på burk. Han är också mannen bakom Bostongurka® och pulvermoset. När det svenska försvaret ville ha ett lättransporterat livsmedel trädde Herbert Felix in och utvecklade ett svenskt potatismospulver.

1950-talet, när Felix lanserade ketchupen tillhörde Herbert Felix glansdagar. Mellan 1950 och 1961 ökade antalet anställda på Felix från 190 till över 1200 personer. Nya fabriker startades såväl i Sverige som i Österrike. Samtidigt som företaget expanderade började Herbert Felix fundera på om han hade så mycket mer att tillföra företaget. 1964 bestämde han sig och samtliga aktier togs över av Sockerbolaget, samtidigt som Herbert Felix lämnade sitt livsverk.

Idag är Felix en del av livsmedelsföretaget Procordia Food, som även står bakom stora varumärken som BOB, Önos, Ekströms, Risifrutti, Fun Light och Grandiosa. Procordia Food, som har 1450 anställda, ingår i sin tur i den norska börsnoterade koncernen Orkla.

Om ketchupflaskan

  • Den minsta förpackningen någonsin innehöll 250 g Felix Ketchup.
  • Felix Ketchup har haft minst fem olika utseenden. Senaste designförändringen var år 2004, då formen ändrades för att göra det möjligt att få plats med fler flaskor på en pall och därmed utnyttja transporterna bättre.
  • Flaskorna har förändrats rätt mycket sedan starten 1956. Då var flaskan rund med en avsmalnande topp. En form som följde med fram till slutet på nittiotalet då den blev mer fyrkantig. Allt för att minska luften på pallarna.

Pressmeddelande från: Procordia Food
Artikeln publicerad: 060116


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com