Klarar Du ett långt elavbrott?

Ett långvarigt elavbrott under vintern ställer till stora problem både för Dig själv och för samhället. Civilförsvarsförbundet har tagit fram ett antal råd om hur Du kan minska problemen för Dig och Din familj om det skulle drabba Er.

För att hålla sig varm är det bra att vistas i ett rum, gärna i söderläge och på övervåningen, täcka över fönster och sova i en ”inomhuskoja” t.ex. ett bord som täckts av filtar.

Ett elavbrott är ofta ingen katastrof, men ibland kan det bli lite besvärligt. Orkanen Gudrun visade hur snabbt livet kan förändras när ljus och värme försvinner. Sådana stora och långa elavbrott är ovanliga, men de inträffar. Det enklaste sättet att skydda sig är att vara förberedd. Tre saker är viktiga att tänka på: Värme, ljus och information.

För att hålla sig varm är det bra att vistas i ett rum, gärna i söderläge och på övervåningen, täcka över fönster och sova i en ”inomhuskoja” t.ex. ett bord som täckts av filtar. Som ljuskälla behövs ficklampor, stearinljus och kanske en fotogen-lykta, men tänk på brandrisken. En batteridriven radio är också viktig som informationskälla. Det här är bara några råd. Vill du ha fler, beställ broschyren Elavbrott – Vad gör vi nu? Där har vi samlat enkla råd och tips som gör det lättare att klara vardagen utan el. Du kan beställa den på www.civil.se eller ladda hem den direkt i pdf-format (länk till Civilförsvarsförbundets webbplats, öppnas i nytt fönster).

Goda råd finner Du också på flera av elnätbolagens webbplatser.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 051223


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com