Ny satellit säkerställer väderbevakning

En ny europeisk vädersatellit skickas nu upp i rymden. Därmed säkras viktig information för prognoser, varningar och klimatövervakning. Natten mot torsdagen ska enligt planerna den nya europeiska vädersatelliten skjutas upp. Den placeras då svävande ovanför ekvatorn för att bevaka väder och klimat över Afrika och Europa. Satelliten är den andra i en ny generation så kallade geostationära satelliter som det europeiska satellitsamarbetet står bakom. Med de nya satelliterna kan data från rymden skickas till jorden betydligt oftare än tidigare och ger väsentligt mer information. Fyra gånger i timmen sänds väderinformation och bara någon minut gamla observationer kommer samhället till del.

Det ger förbättrade prognoser till allmänheten, men informationen är framförallt nödvändig för flyg, sjöfart, försvar och landtrafik. Lantbruk, byggsektorn och många andra branscher är beroende av säkra väderdata. Räddningstjänsten, kommuner m fl använder prognoser för att förbereda inför skyfall, stormar, kraftiga snöfall eller andra allvarliga vädersituationer. Satellitdata ökar i betydelse för såväl prognosarbete som forskning och utveckling, till exempel inom klimatområdet. De nya satelliterna ger viktiga data för att spåra klimatförändringar och för att beräkna det framtida klimatet.

Uppskjutningen av den nya satelliten sker från Kourou i franska Guyana, natten mot torsdag kl 00.33, svensk tid. De första bilderna från satelliten kan tas emot i januari. Om ett halvår beräknas systemen för distribution, mottagning och databearbetning vara i full drift.

Sommaren 2006 planeras ännu en uppskjutning inom det europeiska satellitsamarbetet. Det blir den första europeiska vädersatellit som kommer att cirkla över polerna. Dess bana har en mycket lägre höjd jämfört med de geostationära, och den passerar direkt över Skandinavien vilket ger ytterligare detaljerade väderdata.

Mer information finns på www.smhi.se och på www.eumetsat.int, där bland annat uppskjutningen kan ses "live".

Pressmeddelande från: SMHI - Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut
Artikeln publicerad: 051220


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com