Götene ansöker om 5,1 miljoner i klimatinvesteringsbidrag

Götene har ansökt om 5,1 miljoner kronor i bidrag till investeringar som reducerar växthuseffekten. Det har lämnats in 51 ansökningar om totalt 1,3 miljarder kronor i bidrag till klimatinvesteringsprogram, Klimp. Naturvårdsverket har drygt 320 miljoner kronor att fördela. Vilka som får bidrag avgörs den 3 maj 2006.

Götenes miljörelaterade investering uppgår till totalt 14,5 miljoner kronor och man önskar 5,1 miljoner kronor i bidrag. Åtgärderna förväntas, enligt ansökan, reducera utsläppen av växthusgaser med 5 110 ton, vilket motsvarar cirka 1 780 bensindrivna bilars årsförbrukning. I Västra Götalands län är det 17 kommuner som lämnat in en ansökan.

– Kommunernas starka engagemang och stödet till lokala klimatinvesteringar är ett effektivt sätt att reducera utsläppen av växthusgaser, säger Gunnel Horm, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket, som administrerar Klimpansökningarna.

I ansökan anges bland annat:

Produktion, distribution och användning av energi belastar miljön på olika sätt. Ett hållbart energisystem kan endast nås genom att reducera den existerande energianvändningen samt ersätta icke-förnybara energikällor med förnyelsebara som används på ett uthålligt sätt. Götene kommun har under en rad år fungerat som ett föredöme på detta område i regionen. Målsättningen är att kommunens användning av energi halverats till år 2021 samt att kommunen är fossilbränslefri innan 2010. För att uppnå dessa mål ser vi att man måste börja arbeta med det som finns idag och genom den naturliga processen samt stimulans påbörja växlingen för att slutligen nå målen.

Götene kommun vill nå ett hållbart transportsystem som en del i en varaktig hållbar utveckling på jorden. Transportsystemet ska vara energieffektivt, resurssnålt, kretslopps- och miljöanpassat. Samtidigt ska det vara tillgängligt och tillfredställa transportbehoven. Effekterna är ofta små och man ser inte alltid helheten eller det större sammanhanget.

Götene kommuns Klimatinvesteringsprogram fokuserar på att kunna bli en fossilbränslefri kommun. Det krävs då stora insatser inom framför allt transport och industrisektorerna för att kunna uppnå målet. Med detta program tas ett grepp på just dessa sektorer genom åtgärder som minskar beroendet av fossila bränslen.

Genom ett samarbetsprojekt med grannkommunerna har möjligheten för biogasproduktion utretts och det har visat sig att kommunerna har goda förutsättningar för biogasproduktion för fordonsdrift. En biogasproduktionsanläggning planeras i Lidköping och tankställen för biogasfordon i alla tre kommuner – Götene, Lidköping och Skara. En tankstation i Götene bidrar starkt till en infrastrukturutbyggnad i samband med närheten till E20 och hårt trafikerade riksvägar i kommunen.

Läs en sammanfattning av ansökan genom att klicka på länken. http://www.naturvardsverket.se/

Av samtliga 51 ansökningar svarar trafikåtgärderna för 30 procent av det totala antalet åtgärder, energiåtgärderna står för nästan 40 procent, informationsåtgärderna utgör 20 procent och resterande 10 procent är avfallsåtgärder eller stödjande åtgärder.

– Investeringar inom trafiksektorn står för en större del av programmen i år än tidigare. Det är positivt eftersom det är transporternas utsläpp av koldioxid som är svårast att komma åt, säger Gunnel Horm.

Av de 51 ansökningarna kommer 45 från kommuner, tre från regioner, två från kommunala samverkansorganisationer och en från ett landsting. Ansökningar har kommit in från hela landet, men flest har skickats från Västra Götaland och Skåne.

Sveriges nuvarande mål är att fram till 2008-2012 minska växthusgasutsläppen med fyra procent i förhållande till 1990 års nivå. Ett led i ansträngningarna att nå målet är de klimatinvesteringsprogram som en rad aktörer i samhället är i full gång med att genomföra.

Klimp är en statlig stödform för att stimulera åtgärder som minskar växthuseffekten. Sedan 2003 kan kommuner, landsting, företag och andra aktörer ansöka om bidrag till klimatinvesteringsprogram hos Naturvårdsverket. De cirka 800 miljoner kronor som beviljats i bidrag under åren 2003 till 2005 uppskattas minska utsläppen av växthusgaser med 360 000 ton. Enligt planerna går nästa ansökningsomgång ut den 1 november 2006.

Pressmeddelande från: Naturvårdsverket
Artikeln publicerad: 051215


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com