Julstämning med barn och änglar

Årets julhälsningar lyser upp litet extra med julfrimärkena som ges ut den 10 november. Barnen i Bullerbyn och Carl Milles musicerande änglar följer oss genom den bråda juletiden. Sista dagen för att posta inrikes julhälsningar är den 16 december.

Årets inrikes julfrimärken skapar stämning med hjälp av Ilon Wiklands uttrycksfulla illustrationer. Ilon Wikland har anpassat teckningarna från Astrid Lindgrens barnbok Jul i Bullerbyn till frimärksformat i en charmig frimärksutgåva som förmedlar julglädje, lek och förväntan.

Ilon Wikland och Postens vd Erik Olsson håller tillsammans upp ett av julfrimärkena under följande länk: Fotograf: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

- Att få illustrera årets julfrimärken är ett hedersuppdrag och det var en utmaning att tänka i frimärksformat. Jag är en mycket flitig julkortsskrivare och kommer med glädje att sätta barnen i Bullerbyn på mina julhälsningar, säger Ilon Wikland, illustratör.

I Bullerbyn bor barnen Britta, Olle, Anna, Lasse, Bosse och Lisa. Sen har vi Kerstin också, Olles lillasyster, men hon är så liten att hon inte räknas när barnen ska leka. På Postens julfrimärken får Kerstin vara med. På rullfrimärket Kerstins skidtur ses hon kämpa med de alltför stora stavarna när hon ska ut och åka i snön. De andra barnen får vi också möta när de leker, kikar på granen och slår in julklappar. Utgåvan Jul i Bullerbyn är avsedd för inrikes julpost.

Änglar hör julen till för många och Carl Milles skulpturgrupp "Musicerande änglar" utgör motiv på frimärkena för utrikes brev som ges ut den 10 november. När de snöklädda silhuetterna avtecknar sig mot vinterhimlen på Millesgården i Stockholm kan vi nästan höra tonerna från deras instrument.

Nu har Milles änglar fångats på frimärke för första gången. Bilder från Millesgårdens arkiv samt från fotograferna Eddie Granlund och Kurt Widell ligger till grund för utgåvan som förmedlar vinter och julstämning på våra brev och julhälsningar. I utgåvan syns änglar med instrumenten klarinett, tuba, trumpet och flöjt. Utgåvan Änglar på Millesgården är avsedd för utrikes brev, valören är 10 kronor.

Posta julkorten senast den 16 december

Sista inlämningsdag för julkorten för utdelning före julafton är den 16 december. Årets och tidigare års valörlösa frimärken kan användas för julhälsningar fram till och med den 27 december år 2005. Efter den 27 december gäller årets och tidigare års utgivningar av valörlösa inrikes julpostfrimärken som fullt porto för inrikes ekonomibrev upp till 20 g.

Du kan även använda julpostfrimärkena för både in- och utrikes brev till ett portovärde enligt aktuell prislista för inrikes ekonomibrev upp till 20 g (5 kronor år 2005). Komplettera då med frimärken upp till ordinarie porto.

Sista dag för utrikes julhälsningar

Sista inlämningsdag för julpost till EU samt Island, Norge och Schweiz är den 16 december.
För övriga Europa är sista inlämningsdag den 13 december och för julpost till övriga världen gäller den 10 december. Julfrimärken utrikes från tidigare år går att använda men gäller endast för den valör som står på frimärket och måste kompletteras upp till tio kronor (porto för 1: a klass brev till hela världen). Fakta om frimärksutgåvorna

Utgivningsdag den 10 november

Jul i Bullerbyn

Illustratören Ilon Wikland föddes i Estland år 1930 och kom som 14-åring till Sverige där hon utbildade sig på konstfack och Signe Barths målarskola. År 1954 fick hon uppdraget att illustrera Astrid Lindgrens bok Mio, min Mio och därefter har hon gett ansikte åt nästan alla Astrid Lindgrens berömda figurer. Ilon Wikland har illustrerat årets julfrimärken som består av fyra självhäftande frimärken och ett rullfrimärke.

Frimärkena Jul i Bullerbyn ges ut i ett häfte om tio självhäftande frimärken med fyra motiv och ett rullfrimärke. Förlagorna är gjorda av Ilon Wikland och frimärkena trycks i fyrfärgsoffset. Motivet Kerstins skidtur ges ut som rullfrimärke med vanlig gummering. Frimärkena är avsedda för inrikes julpost.

Änglar på Millesgården

Carl Milles himmelska Änglar på Millesgården syns på julens frimärken för utrikes brev.

Milles föddes år 1875 på Örby Gård i Uppland och började sin bana som snickarlärling. Med ett slöjdstipendium på 200 kronor på fickan reste han till Paris, där han bland annat försörjde sig som ornamentsnickare. Han blev kvar i Paris i flera år och inspirerades starkt av skulptören Auguste Rodin. Med sina skulpturer vann Milles stora framgångar, bl.a. i USA där han också bodde under ett antal år.

Från 1908 var Carl Milles och hans hustru Olga bosatta på Millesgården i norra Stockholm. Här skapade han en miljö med förebilder från italienska renässansträdgårdar. Resultatet blev ett mästerligt samspel mellan konst och natur - en skulpturpark med trappor, kolonner och fontäner inramad av en prunkande trädgård samt ett bostadshus med ateljé. Carl Milles dog 1955 och ligger begravd på Millesgården, som han skänkte till svenska folket år 1936.

Frimärksmotiven är hämtade från skulpturgruppen "Musicerande änglar" (1948). Änglarna finns att se på Millesgården i Stockholm.

Frimärkena ges ut i häfte om fyra frimärken med fyra motiv. Gustav Malmfors har typograferat förlagan som baseras på fotografier av Eddie Granlund, Kurt Widell och bilder från Millesgårdens arkiv. Martin Mörck och Lars Sjööblom har graverat frimärkena som är tryckta i en kombination av ståltryck och offset. Valören är 10 kronor för utrikes julfrimärken.

Pressmeddelande från: Posten
Artikeln publicerad: 051108


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com