Allt fler använder bilbältet - Bältespåminnare har effekt

Bältesanvändningen fortsätter att öka. Sedan hösten 2002, då NTF genomförde de första mätningarna i tätorter, har användningen ökat med cirka 8 procentenheter. – Bara den här förbättringen innebär att de årliga dödstalen minskar med 5-6 personer, säger Gunnar Carlsson, trafiksäkerhetsexpert på NTF.

Bidragande orsaker till att allt fler använder bälte är NTFs enträgna arbete med olika informationsinsatser, de högre bötesbeloppen och att polisen under vissa veckor fokuserar övervakningen just på brott mot bälteslagen.

– Den ökande andelen nya bilar med bältespåminnare bidrar naturligtvis också, säger Gunnar Carlsson. Jag uppskattar att den står för cirka två procentenheter av ökningen.

I flera år har NTF i sin opinionsbildning ställt krav på att bilindustrin måste ta ett större ansvar för en ökad bilbältesanvändning, eftersom bältet är den enskilt viktigaste säkerhetsdetaljen i en bil. Bältesanvändningen på landsvägar har legat konstant på cirka 90 procent under senare år, men i tätorterna har det sett sämre ut.

Under de två senaste åren har dock utvecklingen varit överraskande positiv när det gäller bilar utrustade med bältespåminnare. Detta beror naturligtvis på en ökande efterfrågan, men också på bilindustrins iver att hävda sig väl i EuroNCAP-testerna. Sedan några år tillbaka får man särskilda poäng i testerna om bilen är utrustad med bältespåminnare, som ska ge tydlig ljus- och ljudsignal i minst 90 sekunder. I dag har över 60 procent av nybilsförsäljningen i Sverige bältespåminnare.

När NTF började med nationella bältesmätningar 2002 låg användningen i 33 kommuner över hela landet på i genomsnitt 79 procent. I dag är den i samma kommuner nära 87 procent. En nyligen publicerad studie från Folksams visar dock att i bilar med godkända bältespåminnare ligger användningen i tätort på 99 procent, jämfört med 82 procent i bilar utan bältespåminnare.

– Folk tycks inte förstå att bältets skyddande effekter är betydande även i låga farter. Ofta utgör bältet skillnaden mellan lindriga och svåra skador, i värsta fall död, säger Gunnar Carlsson. Därför är det naturligtvis mycket positivt att ta del av Folksams studie. Den understryker samtidigt hur viktigt det är att vi oförtrutet fortsätter vår opinionsbildning för bältesanvändning tills hela bilparken har effektiva bältespåminnare.

NTF har genomfört mätningarna – som gäller förare och passagerare i framsätet – i 160 kommuner över hela landet. Totalt har mer än 170 000 fordon studerats.

Pressmeddelande från: NTF
Artikeln publicerad: 051025


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com