Vintersemester med barnen - Kostnaden kan variera mycket

En tvåbarnsfamilj som vill ha en veckas semester i vinter har nytta av att jämföra resmål, vecka och färdsätt. - Bara genom att välja julen i stället för sportlovet för en skidresa kan kostnaden bli 3 000 kronor lägre, kommenterar Ylva Yngveson, Institutet för Privatekonomi på FöreningsSparbanken.

Resealternativen att välja bland är närmast oändliga. Vi har valt att jämföra några alternativ, tre svenska orter samt en resa till Alperna och en till Kanarieöarna. Det är två olika barnfamiljer och två olika tidpunkter, jul och vecka 9. Utgångspunkten är självhushåll för att hålla kostnaderna nere, även om det begränsar urvalet för utlandsresan.

Några slutsatser:

  • Välj jultid för svenska fjällen.
  • Res med bil till Sälen och Vemdalen och buss till Åre. (Om ni bor i Stockholmstrakten.)
  • Längtar ni till Åre, passa på när barnen är små och res till jul.
  • Om ni väljer flyg och vill resa bort under sportlovet går det nästan på ett ut att åka till solen och svenska snön.
  • Vill ni åka till Alperna kan det kräva längre tids sparande. Det är inte lätt att komma billigt undan.

Familjerna reser från Stockholm till Vemdalen, Sälen, Åre, Österrike (Bad Gastein) och Gran Canaria. Priserna gäller bokning i vecka 40. Boendet avser lägenhet med självhushåll av medelhög standard med två ordinarie bäddar och två extrabäddar. Om resan startar från en annan ort än Stockholm påverkas resekostnaden i form av flygtillägg, transferavgifter, kostnaden för att köra med egen bil osv. För utlandsresan kan det i praktiken vara mer vanligt att man väljer att äta fler mål ute än om man semestrar i Sverige. I våra beräkningar lagar man maten själv och tar med matsäck på alla orterna.

Res till jul och välj bil till Sälen och Vemdalen eller buss till Åre

Resan till den svenska fjällvärlden är billigast för familjen. I de undersökta alternativen är det allra billigast att resa till Sälen, följt av Vemdalen. Billigast med egen bil, därefter följer bussresan. Att Sälen blir billigast för Stockholmsfamiljen beror på att milkostnaden för att köra med den egna bilen blir lägre eftersom avståndet är kortare. Till Åre är det billigast att åka med buss, tätt följt av tåg. Utgifter för liftkort och hyra av skidpaket är högre i Åre än i Vemdalen och Sälen. Om familjen väljer att resa med buss blir Åre relativt sett mer prisvärt eftersom priset för busscharter mellan Stockholm och Åre är de lägsta av alla av de undersökta orterna.

Alpresan kräver god ekonomi eller sparande i god tid

Att resa utomlands ter sig betydligt dyrare. Resan till Österrike blir mer än dubbelt så dyr som resan till den svenska fjällvärlden. Det beror främst på högre pris för boendet men även på. höga priser för liftkort och hyra av skidutrustning. Att resa till Österrike med egen bil lönar sig inte då bensinpriset är så pass högt. Kostnaden för att resa med egen bil blir lika dyrt som att flyga. Billigast blir bussresan, fast då går det åt fler semesterdagar för att få en hel veckas skidåkning än om man flyger.

Sportlovet eftertraktat, snöresa i Sverige eller solresa går på ett ut om man väljer flyg

Under sportlovet är det som dyrast att åka till de svenska skidorterna. I år får familjen betala 3 000 kronor mer för sportlovsveckan jämfört med julveckan. Under sportlovet blir skillnaden mellan resan till svenska fjällen och solresan minst. Väljer familjen att flyga blir skillnaden mellan en sportlovsvecka i Åre och en sportlovsvecka på Gran Canaria knappt 200 kronor för småbarnsfamiljen och närmare 700 kronor för familjen med större barn. En aspekt som minskar skillnaden mellan en fjällresa och en solresa är att skidresan för med sig högre kostnader i form av liftkort och hyra av skidutrustning medan kostnaden för hyra av solstolar och parasoller är lägre. Men det kan samtidigt vara mer vanligt att man vill prova på att äta ute när man är i ett annat land än i Sverige och att matkostnaden då blir högre.

Kostnaden stiger med barnens ålder

Barnens ålder har stor betydelse för resekostnaden. För fjällstugan och resan med den egna bilen är priset oberoende av barnens ålder men väljer man att resa med buss, tåg eller flyg är rabatterna olika för olika åldrar. Skidutrustning kostar också olika mycket i olika åldrar. Tre nivåer finns, 0-7 år, 8-15 år och vuxen. För barn upp till 7 år som bär hjälm är liftkortet gratis. Därefter finns en prisnivå för åldern 8-15 år och en för vuxen.

I Bad Gastein är priset för boendet kraftigt rabatterat för barn upp till 12 år som sover i extrabädd. Barn över 12 år räknas som vuxna, men sover de i extrabädd finns en mindre rabatt. Liftkort är gratis för barn upp till 5 år. Därefter är prisgrupperna 6-16 år, 17-19 år respektive vuxen. Skidhyran är densamma oavsett ålder. Till Gran Canaria, liksom för flera andra solresor, finns stora rabatter för barn upp till 18 år som sover i extrabädd.

Tips och råd för en billigare vinterresa:

  • Dela lägenhet/stuga med annan familj.
  • Ta med några färdiga middagar när ni reser med bil. Förenklar och blir billigare om prisläget på semesterorten är högre än hemma.
  • Köp begagnade skidor i stället för att hyra och låt barnen ärva av varandra.
  • Leta reda på skidorter närmare hemmet. Både resa och boende kan bli billigare.
  • Sök uthyrningsstugor på nätet.
  • Spara i god tid. Kostar resan 20 000 kronor behöver ni spara 2 000 kronor i 10 månader eller 1 000 kronor i 20 månader.
  • Håll nere kostnaden så blir det lättare att ha råd med nästa resa. Att resa ger lätt mersmak.

- Bokar man resan i god tid har man större valmöjlighet och kan komma åt billigare alternativ och olika erbjudanden, säger Maria Ahrengart på Institutet för Privatekonomi.

Pressmeddelande från: Allmänna Nyhetstips
Artikeln publicerad: 051019


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com