Vägverket föreslår nytt regelverk för konvertering av bilar till alternativa bränslen

Vägverket har på Regeringens uppdrag utrett möjligheterna till efterkonvertering av personbilar till etanol och gasdrift. Utredningen visar att det är möjligt för Sverige att ta fram ett regleverk för efterkonvertering. Det krävs ett nationellt system för typgodkännande av konverteringssatser för att säkerställa att avgasreningen inte försämras samt att risken för brand och explosion inte ökar.

- Alternativa drivmedel är en del i strategin för att minska vägtrafikens utsläpp av växthusgaser. För att klara EUs mål om 5.75% biodrivmedelsandel till 2010 måste en marknad för alternativt drivna bilar etableras. Efterkonvertering av bensinbilar är en tänkbar åtgärd för att öka antalet etanol och gasbilar i Sverige. Samtidigt kräver en efterkonvertering justering i regelverket på ett antal områden, säger Lars Nilsson, Miljödirektör på Vägverket som en kommentar till utredningen.

Utsläppen av kväveoxider, kolväten och partiklar har minskat sedan slutet av 1980-talet. Det rör sig om reduktioner på upp till 95 procent per körd kilometer. Introduktionen av alternativa drivmedel får inte äventyra dessa framsteg. Därför måste en efterkonverterad bil klara samma avgaskrav som den ursprungliga bilen. Dessutom ansvarar billtillverkarna i dag för att en bil klarar kraven på avgasrening även sedan den tagits i bruk. Enligt lagen måste tillverkaren dessutom ge bilägaren en garanti på bilens avgasrening i 5 år eller 100 000 km. Om en bil konverteras under garantitiden bör därför tillverkaren av konverteringssatsen ta över hållbarhetsgarantin.

Bakgrund

Det behövs också krav på säkerheten vid efterkonvertering. För gas finns ett ECE-reglemente som kan införas i Sverige. För etanol och E 85 måste nationella regler tas fram, eftersom det inte finns något motsvarande regelverk. Vägverket har i huvudsak formulerat de krav som är tänkbara att ställa. För E 85 återstår frågan om kraven på påfyllningsrör och bränsletank att utreda. Grundläggande är också att lagen om motorfordons avgasrening och bränslen samt förordningen om motorfordons avgasrening behöver ändras.

Pressmeddelande från: Vägverket
Artikeln publicerad: 051003


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com