Hummern – ett urtidsdjur med lyxstatus

Hummer och champagne står för lyx och flärd. Inte så konstigt då kilopriset på hummer ligger på 600-700 kr. Glädjande nog har tillgången på hummern ökat de senaste två åren och man räknar med att även kommande säsong skall ge god utdelning. Tyvärr påverkar det inte priset så mycket. Kanske någon hundralapp. Högst är priset runt premiärdagarna och nyår. Så passa på att njuta av havets svarta guld vid ”lågsäsong”.

” Första måndagen efter den 20 september är det många som tar semester. Då går startskottet för hummerfisket. En del hummer fiskas av yrkesfiskare men långt många fler fiskas för eget behov. En yrkesfiskare får lägga i max 50 hummertinor och en privatfiskare 14 stycken. Ertappas man med fler blir det böter. Det fångas mellan 150-200 ton hummer per år i svenska vatten. I vårt grannland Norge fiskas bara 30-40 ton per år. Det är den odlade amerikanska hummerns som tagit sig ut från odlingar och parat sig med den inhemska hummern. Detta resulterar i fertila honor men sterila hannar och det totala antalet humrar minskar i antal runt Norges kust.
Hotet från den amerikanska hummern gör att vi i Sverige arbetar för ett förbud att föra in levande amerikansk hummer.

Redan på dinosauriernas tid

Redan för 300 miljoner år sedan fanns hummern. Ett urtidsdjur som alltså klarat många klimatförändringar och överlevt en mängd arter på land och i hav. Hummern har, som övriga skaldjur, sitt skelett på utsidan av kroppen. Detta gör att den måste byta skal med jämna mellanrum för att skaffa sig en rymligare kostym att växa i.

Hummerns hårda yta är ett bra skydd mot fienden. Men just efter skalbyte är skyddet tunt och hummern blir då mycket sårbar. Den ömsar skal 15-20 gånger innan den är stor nog att fiskas.
Men måndagen den 26 september hjälper inte ens ett pansar skal mot fiender. Kl. 07.00 åker de första hummertinorna i havet av förväntansfulla fiskare och privatpersoner. Somliga ser fram emot en välkommen extrainkomst. Andra tar fram de stora grytona samtidigt som de lägger champagnen på kylning. Säga vad man vill men dessa urtidsdjur lämnar ingen oberörd.

Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 050905


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com