Alkoholinköp via Internet varken tillåten eller billigare än på Systembolaget

I media har det på senare tid spridits uppgifter om att det skulle vara fritt fram för privatpersoner att ta in alkoholdrycker till Sverige via beställning på internet. Detta är inte korrekt. Privat införsel är idag tillåten endast om konsumenten själv tar med sig dryckerna över gränsen och att de är avsedda för privat bruk. Även om EG-domstolen så småningom skulle meddela att Internethandel är laglig, kvarstår att alkohol som införs på sådant sätt till Sverige ska beläggas med svensk alkoholskatt. Alkoholinköp via Internet blir därmed inte billigare än på Systembolaget.

Det har från en del håll ifrågasatts om det svenska förbudet mot privatimport är förenligt med EG-rätten. Högsta domstolen i Sverige har frågat EG-domstolen om det svenska förbudet står i överensstämmelse med EG-fördraget. I avvaktan på EG-domstolens utslag gäller dock svensk lag, vilket bl.a. innebär att Internetbeställd alkohol ska beslagtas. Detta har också bekräftats genom ett antal domar, senast från Hovrätten över Skåne och Blekinge. Hovrätten avslog ett överklagande av ett beslag som tullen gjort, vilket innebar att beslaget skulle bestå (mål nr Ö 1111-05). Hovrätten uttalade att den svenska alkohollagen skall tillämpas tills något annat har uttalats av EG-domstolen och i sista hand högsta domstolen.

Bestämmelserna i alkohollagen syftar till att begränsa konsumtionen av alkoholdrycker för att minska de skadeverkningar för folkhälsan som alkoholen för med sig. Genom den prövning som EG-domstolen gjorde i det s.k. Franzénmålet 1997 kunde Sverige behålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Privatimport av alkohol via Internet skulle dock på sikt kunna underminera effekterna av detaljhandelsmonopolet.

Statens folkhälsoinstitut har ett ansvar att se till att alkohollagen fungerar och att ge råd om hur den skall tillämpas. De operativa uppgifterna när det gäller privatinförsel ligger dock i första hand på Tullverket och Skatteverket. Tullverket har att kontrollera att alkoholdrycker förs in i landet på rätt sätt medan Skatteverkets uppgift är att se till att punktskatt betalas för spritdrycker, vin och öl.

Införsel av alkoholdrycker till Sverige är skattepliktig, med undantag för de fall då en privatperson personligen för in alkoholdrycker över gränsen för eget bruk. Dessa regler om beskattning har inte ifrågasatts av EU. Svensk alkoholskatt ska alltså betalas för Internetbeställd alkohol. Detta innebär att alkohol inköpt via Internet inte blir billigare än den som köps på Systembolaget.

Folkhälsoinstitutet är kritiskt till de nätföretag som medverkar i denna hantering och välkomnar Skatteverkets aviserade granskning av företagen. Även de inblandade transportföretagen bör granskas i detta sammanhang. Det finns också anledning att rikta kritik mot vissa media som felaktigt förespeglar allmänheten att Internetbeställd alkohol skulle vara tillåten att ta in till Sverige och att den skulle vara väsentligt billigare än alkohol inköpt på Systembolaget.

Pressmeddelande från: Statens folkhälsoinstitut
Artikeln publicerad: 050726


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com