Rökfria serveringar fungerar

Fyrtiosju kommuner har rapporterat till Statens folkhälsoinstitut att de gjort särskilda tillsynsbesök sedan lagen om rökfritt på krogen trädde i kraft 1 juni. Rapporterna visar att endast tio restauranger i Stockholm, Malmö, Göteborg, Lund, Söderhamn, Falköping och Alvesta har brutit mot lagen.

Kommunerna ingår i ett särskilt tillsynsprojekt som ska rapportera sina erfarenheter direkt efter att lagen trätt i kraft. Tillsammans har de gjort 1164 besök på lika många serveringar. Tillsynsbesöken tillkom på eget initiativ eller efter anmälan från allmänheten. Tio serveringar överträdde lagen. I sex av fallen var det personalen själva som rökte i lokalen. Serveringarna ligger i Stockholm, Malmö, Göteborg, Lund, Söderhamn, Falköping och Alvesta.

Av de 1164 serveringarna hade 840 en utomhusservering. 31 serveringar (2 procent) hade byggt rökrum och ytterligare 21 planerade att eventuellt bygga rökrum till hösten. Det är något färre som har byggt eller planerar att bygga rökrum än i exempelvis Italien där 5-10 procent hade byggt rökrum när lagen infördes där den 10 januari 2005.

– Det är glädjande att personalen äntligen har fått en bättre arbetsmiljö, säger Anna Östbom informationsansvarig för rökfria serveringar på Statens folkhälsoinstitut. Men det verkar som om en del fortfarande tror att det är tillåtet för personalen att röka i serveringen. Det är inte tillåtet att röka på annan plats än i ett rökrum eller utomhus oavsett tidpunkt på dygnet och om serveringen är öppen eller stängd, säger Anna Östbom.

Många rökare tycker att lagen är bra (64 procent) och nio av tio rökare uppgav innan lagen trädde i kraft att de alltid skulle följa lagen på restauranger, barer och nöjesställen. Rökarna är numera vana att gå ut och röka i de flesta sammanhang.

Sverige är det femte landet i Europa som infört rökfria serveringar. Ett flertal länder är på väg att införa liknande lagar och följer Sveriges resultat. Nästa land är Skottland som blir rökfritt 26 mars 2006. I Finland och Tjeckien väntar man på beslut.

Statens Folkhälsoinstitut
Artikeln publicerad: 050714


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com