Gudrun och klortåget drabbade Västtrafiks tågresenärer

Västtrafik har tagit fram en sammanställning av resenärernas synpunkter på trafiken under våren 2005. Resultatet, som inte är någon överraskning, visar att de resenärer som åker tåg har drabbats hårt under våren av förseningar och inställda turer till följd av orkanen Gudrun och olyckan med klortåget norr om Kungsbacka.

Många hör av sig, men färre än föregående år.

I Västra Götaland görs varje dag en halv miljon resor med kollektivtrafiken. Hittills i år har Västtrafik fått in drygt 20 000 synpunkter på trafiken. I Göteborgsområdet, som står för drygt 80 % av resorna med kollektivtrafiken i Västra Götaland, har knappt 12 000 synpunkter kommit in, ett stort antal av dessa berör pendeltågen mellan Göteborg-Kungsbacka och Göteborg-Alingsås. I Bohuslän och Fyrstadsområdet är siffran knappt 2000 synpunkter, varav merparten handlar om Bohuståget. Motsvarande siffra för Skaraborgsområdet är cirka 1500, främst angående tåget mellan Skövde och Göteborg och för Sjuhärad drygt 1000 synpunkter, framförallt på linje 100 mellan Borås och Göteborg. Jämfört med 2004 är det ett par tusen synpunkter färre jämfört med samma period i år (januari till och med maj månad).

Problem i tågtrafiken ställde till det för resenärerna. - Det som de flesta av våra resenärer hör av sig om är förseningar i trafiken, uteblivna turer, samt bemötande och service säger Anna-Karin Odinger, ansvarig för Synpunkten på Västtrafik. Många av synpunkterna hör också ihop med tågtrafiken.
- Först kom Orkanen Gudrun som ställde till det ordentligt för våra resenärer på tågen. På vissa sträckor tog det lång till att röja undan nedfallna träd, plus att godståg prioriterades före persontåg, säger Attila Ungvari affärsområdeschef på Västtrafik Göteborgsområdet.
- Sen kom olyckan med klortåget som spårade ur norr om Kungsbacka och drabbade resenärerna mellan Kungsbacka och Göteborg under drygt två veckor, fortsätter Attila Ungvari.
- Olyckor av den här typen är ju svåra att förebygga, men vi har fortlöpande diskussioner med både SJ (som kör tågen) och med Banverket (som är ansvarigt för banan och för informationen till resenärerna) för att komma tillrätta med andra typer av stopp i trafiken och förbättra informationen, avslutar Attila Ungvari.

I övrigt är den vanligaste synpunkten förslag och idéer kring förändringar i Västtrafiks tidtabeller. Alla synpunkter registreras i en databas och används sedan i planeringen av kommande tidtabeller.

Pressmeddelande från: Västtrafik
Artikeln publicerad: 050714


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com