Veckans miljöruta - Bad och sol

Badvatten

Vid alla större strandbad i Götene kommun testas vattnets kvalité under badsäsongen var 14:e dag. Badvatten kvalitén avgörs framförallt av hur mycket och vilka bakterier som finns i vattnet. Vatten kvalitén kan temporärt försämras efter perioder av sämre väder och i samband med regnskurar. De senaste somrarna har kommunens strandbadplatser klarat de svenska kvalitetsnormerna.

Vid varm väderlek och vattentemperatur (över +15 C) kan det i näringsrika vatten ske en massiv tillväxt av plankton s.k. algblomning som kan producera giftiga ämnen. Vid grumligt och algblommande vatten är det bra om känsligare personer, t.ex. barn undviker att bada.

Vid otjänliga vattenprover kommer strandbadet att stängas av tills dess ett påföljande prov visat att vatten kvalitén har förbättrats.

Vid tjänligt med anmärkning kommer badstranden fortfarande vara öppen för bad. Götene kommun kommer dock att följa utvecklingen av vattenkvalitén genom tätare provtagning för att vara säkra på att bakterienivåerna håller sig under de svenska kvalitetsnormerna.

Resultat av provtagning av strandbad och mer information om algblomning m. m. finns på http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se/

Sola säkert

En av de viktigaste orsakerna till malignt melanom och en förklaring till den kraftiga ökningen av sjukdomen är ökad exponering för UV-ljus i befolkningen. Detta beror på ändrade sol- och resvanor, minskande ozonskikt och möjligen ökande användning av solarier.

Små barn har mycket solkänslig hud. De kan inte heller bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Alltför mycket sol i barnaåren kan därför i vuxen ålder leda till hudförändringar, där tumör sjukdomen malignt melanom är den allvarligaste. Risken att få malignt melanom som vuxen ökar om man bränner sig flera gånger, framför allt i unga år. Detta gäller särskilt om Du är blond eller rödhårig, har ljus hy och lätt blir fräknig. Det är därför viktigt att Du skyddar Ditt barn och tidigt lär ut ett bra sätt att vistas i solen

Solskyddsmedel innehåller kemiska substanser som blockerar solens ultravioletta strålning. Solskyddsfaktorn (SPF) 3 innebär att man klarar sig tre ggr längre i solen än vad man skulle ha gjort utan skydd.
Undvik solen mitt på dagen - UV-strålningen är starkast mellan klockan 11 och 15.
Tänk på att solariebrunhet inte skyddar mot brännskador av naturligt solljus.
Vattnet skyddar inte mot UV-strålningen. Strålningen tränger ner till drygt en 0,5 meters djup.
UV-strålningen passerar även i varierande grad genom ett molntäcken.
Undvik att bränna dig! Börja sola försiktigt!

Vill du veta mera om hur man solar säkert och UV-strålning så finns det infomation på www.ssi.se/ickejoniserande_stralning/uv/solrad.html, www.smhi.se/weather/uvindex/index.htm och www.solasakta.nu/luriga_kramer.asp

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 050621


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com