Sommarlov i cyberspace. BRIS råd om barn, föräldrar och datorer

Inför sommarlovet uppmanar vi föräldrar att hjälpa barn att hitta bra förhållningssätt till datorer, internet och mobiltelefoner. Det stödet har barnen rätt till, skriver BRIS-ombudet och psykologen Karin Johansson på Göteborgs-Postens debattsida idag. Här är några exempel på vad BRIS mött under den senaste tiden (vi har ändrat i exemplen för att ingen ska kunna kännas igen):

  • En desperat pappa ringer för att hans 14-årige son skolkar, missköter sin hygien och blir aggressiv när föräldrarna ifrågasätter hans datormissbruk.
  • Med hjälp av kameramobiler fotograferas tjejerna i duschen efter gymnastiken. Bilderna läggs ut på Internet och nyheten sprids via sms.
  • En 12-årig pojke har fått anonyma hotbrev i sin dagbok på Internet. Han är rädd och kan inte sova.
  • En 16-årig flicka berättar att när hon träffade pojkvännen på riktigt upptäckte hon att han var 46 år och inte 17 som han låtsas på Internet. Nu är hon rädd att han ska söka upp henne eftersom han har hennes telefonnummer.
  • En mamma är orolig för att hennes 18-årige son spelar bort pengar på nätet.
  • En 14-årig flicka ångrar sig och skäms över att hon fotograferat sig naken med webbkameran och skickat bilden till en man som hon chattat med.
  • En 15-årig flicka berättar att hon och kompisen prostituerar sig digitalt och får betalt genom att pengar sätts in på deras mobiltelefoner.
  • En 16-årig flicka berättar att hon via internetsajter får tips om hur man kan skada sig själv eller till och med ta livet av sig. När BRIS kontaktas har barnen ofta redan råkat illa ut på ett eller annat sätt. Vi vet att problemen uppmärksammas i forskning och media, men vi skulle vilja se betydligt mer av förebyggande arbete där dator- och mobiltelefonmarknadens aktörer, skola och föräldrar samarbetar för att hitta lösningar.

Några av BRIS råd i korthet:

  • När ni installerar Internet hemma, placera datorn i ett gemensamt rum, inte i barnets eget rum.
  • Stötta ditt barn i att hålla andra intressen vid liv och att ha andra sysselsättningar också. Lär barnet att: aldrig lämna ut personliga uppgifter som namn, adress, telefonnummer, skolans namn, bostadsområde osv. till personer på Internet.
  • Träff med någon som man mött på Internet ska ske på en plats där det finns gott om folk. En kompis eller förälder ska följa med tills man vet att det är en bra person man träffat. Gå ingenstans ensam med personen förrän ni känner varandra och låt någon annan få veta vart ni går och med vem.

Bilder som man lägger ut på Internet kan ses och kopieras av vem som helst och går aldrig att ta bort.

Ladda ner hela pdf-filen med råd till föräldrar från www.bris.se!

Pressmeddelande från: BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Artikeln publicerad: 050610


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com