Ökad trafiksäkerhet för förare av mopeder, snöskotrar och terränghjulingar

Förarbevisutredningen överlämnar i dag betänkandet "Säkra förare på moped, snöskoter och terränghjuling" (SOU 2005:45) till infrastrukturminister Ulrica Messing. I syfte att öka trafiksäkerheten för förare av mopeder, snöskotrar och terränghjulingar föreslår utredningen bl.a. följande. Åldersgränsen för att få köra en moped klass I skall höjas från 15 år till 16 år. Krav på utbildning och godkänt kunskapsprov skall gälla även den som vill köra en moped klass II. Fordonskategorin terrängskoter skall delas upp i två underkategorier, snöskoter och terränghjuling och separata förarbevis skall införas för dessa. Utbildningsverksamheten för mopeder, snöskotrar och terränghjulingar skall reformeras och Vägverket skall anordna kunskapsproven. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Utredningens förslag innebär följande:

För att få köra en moped klass I, dvs. en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 kilometer i timmen (EU-moped) skall det krävas ett körkort med förarbehörigheten AM eller ett körkort med annan behörighet. Ett körkort med AM-behörighet skall kunna utfärdas till den som är lägst 16 år, har ett körkortstillstånd samt har gått igenom en obligatorisk utbildning med bl.a. övningskörning i trafik och har genomfört ett kunskapsprov med godkänt resultat i Vägverkets regi. Förslaget om AM-behörighet grundar sig på det nya körkortsdirektiv som är under utarbetande inom EU. Ålderskravet 16 år grundar sig på direktivets riktvärde och den svenska olycksstatistiken, som visar att 15-åringar är en särskilt utsatt åldersgrupp vid mopedolyckor.

För att få köra en moped klass II, dvs. en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 25 kilometer i timmen, eller en s.k. 30-moped, som är konstruerad för en hastighet av högst 30 kilometer i timmen, skall det krävas ett förarbevis för moped klass II. Ett sådant förarbevis skall kunna utfärdas till den som är lägst 15 år, har ett körkortstillstånd samt har gått igenom en obligatorisk utbildning (innehållande både teori och praktik men inte övningskörning i trafik) och har genomfört ett kunskapsprov med godkänt resultat i Vägverkets regi. Ett körkort och ett traktorkort skall också ge behörighet att köra en moped klass II respektive en 30-moped.

Av den som vill köra en snöskoter eller en terränghjuling skall det, liksom i dag, krävas ett förarbevis eller alternativt ett körkort eller ett traktorkort utfärdat före den 1 januari 2000. Ålderskravet skall liksom i dag vara 16 år. Skillnaden mot dagens regler är att det också skall krävas ett körkortstillstånd för att få förarbevis och att separata utbildningar med separata förarbevis införs för fordonskategorin snöskoter respektive terränghjuling. Utbildningarnas teoretiska innehåll skall vara gemensamt liksom kunskapsprovet, vilket skall anordnas av Vägverket. Utbildningarna skall också innehålla praktik som är inriktad på respektive fordon och som innefattar övningskörning i trafik.

Samtliga nu aktuella behörigheter skall erhållas i samband med kunskapsprovet. Ingripanden i form av varning och återkallelse skall kunna ske mot dem. Andra nya regler som föreslås är att förarbevisen, på samma sätt som ett körkort, skall omfattas av regelbunden förnyelse, att de skall vara försedda med foto av innehavaren och att de skall medföras vid färd.

Huvuddelen av de nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008. För att föreskriven utbildning skall kunna starta tidigare föreslås att de regler som har betydelse för utbildningen skall träda i kraft den 1 oktober 2007. De personer som redan har behörighet att köra nu aktuella fordon skall få fortsätta att göra det. De gamla förarbevisen skall dock omfattas av vissa av de föreslagna reglerna, bl.a. av ingripandemöjligheterna, och successivt bytas ut mot nya förarbevis. Endast de som är födda den 1 januari 1993 eller senare skall omfattas av kravet på förarbevis för moped klass II.

Pressmeddelande från: Näringsdepartementet - Förarbevisutredningen
Artikeln publicerad: 050604


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com

xx050604