Veckans miljöruta - Fridlysta växter och djur - vad man behöver veta

Fridlysning innebär att en växt -eller djurart är fredad - man får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten. Man får i många fall inte heller ta bort eller skada artens frön, ägg, rom eller bon.
Det är både arter som är starkt hotade och arter som är utsatta för intensiv plockning som kan fridlysas. För närvarande är 330 arter fridlysta i vårt län.

Vårblommor och andra växter

Sammanlagt finns det idag 136 fridlysta växtarter i länet. Nu på våren kan man ha i åtanke att Gullvivan är fridlyst mot plockning för försäljning och mot uppgrävning med rötterna, detta gäller för hela landet. För Gulsippan gäller förbud att gräva eller dra upp vilt levande exemplar med rötterna, likaså gäller förbud att plocka arten för försäljning. Detsamma gäller för Backsippan. Blåsippan har olika regler i länet, för Skaraborg gäller förbud att gräva upp växten med rötterna eller att plocka dem för försäljning. Däremot kan du plocka dig en liten bukett att ställa på bordet därhemma.

Hela familjen orkidéer är fridlysta, t.ex Sankte Pers nycklar, Guckusko och Nattviol.

Mossor, lavar och svampar

Vissa speciellt sällsynta arter av mossor, lavar och svampar är fridlysta. Det är arter som man normalt inte träffar på, men man skall alltid vara försiktig och inte plocka dessa arter i onödan.

Insekter

De flesta fridlysta insekter är ganska stora och uppseendeväckande skalbaggar, fjärilar och trollsländor som oftast är mycket sällsynta. Läderbaggen och Apollofjärilen är exempel på mycket sällsynta arter.

Däggdjur och fåglar

Genom jaktlagstiftningen är alla däggdjur och fåglar fredade i hela landet. För ca 50 arter finns det dock allmän jakttid. Vissa däggdjur och fåglar får man inte behålla om de påträffas döda i naturen De skall lämnas till polisen för vidarebefordran till något av landets större naturhistoriska museer.

Grodor, paddor och salamandrar

Alla Sveriges grodor, paddor och salamandrar är fridlysta i hela landet. Man får aldrig döda, skada eller flytta grodor, paddor, vattensalamandrar eller deras rom.

Ormar och ödlor

Alla ormar och ödlor är fridlysta i hela landet. Huggormen får man dock i nödfall fånga eller döda på den egna tomten men aldrig annars.

För speciella naturområden, naturreservat, nationalparker m.m. gäller speciella regler, som finns att läsa på informationsskyltar om området.

För vidare information om fridlysning kan du gå in på länsstyrelsens hemsida www.o.lst.se

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 050516


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com