Husaby kyrka

Kanonstart för Vårrundan på Kinnekulle

Även detta år blev det en kanonstart på Vårrundan Kinnekulle, naturen bjöd på grönskande träd och vitsippor som tindrade i backarna. Solen sken åtminstone stundtals från en blå himmel även om en och annan kortvarig regnskur tillfälligt drev in över Kinnekulleområdet.

Arrangemanget Vårrundan har nu blivit väl etablerat, tradition är väl lite tidigt att kalla det ännu med bara tre år på nacken men det lär nog bli det med tiden.

Kinnekulles alla vägar trafikerades hårt denna dag av de besökare som reste runt i jakt på de orange pilarna som vägleder till de olika aktörerna för att se och uppleva allt som Kinnekulle har att erbjuda. Årets program är digert och många aktörer engagerade.


Samlingsutställningen i Pilgrimsgården, Husaby

En bra utgångspunkt för besökare av Vårrundan är Pilgrimsgården i Husaby där det finns en samlingsutställning där alla aktörer presenterar sig och sin verksamhet med hjälp av affischer, bilder och text. Här kan man välja ut godbitarna man vill besöka och även få svar på de frågor man har.


BO-mässan i Galleian på Falkängen i Hällekis. Marion Sohlberg, Lars Turtell och Charlott Backman.

Som kringflackande reporter för Hällekis-Kuriren började jag min egen Vårrunda på Falkängen i Hällekis där det förutom alla hantverkare i år även arrangerades BO-dagar i Gallerian. Denna mässa är ett samarbete mellan kommunen och ett 15-tal olika lokala företag och har som syfte att stimulera nybyggnation i kommunen. Det som är lite unikt är att man tillsammans lyckats ta fram ett mycket förmånligt rabattpaket - "Götenepaketet" - för dom som tänkt bosätta sig i området. I paketet ingår sänkt tomtpris på ca 75 kommunalt ägda tomter, borttagen bygglovsavgift, rabatt på hus, rabatt på mäklararvode vid försäljning av befintlig bostad, gratis installation av brandvarnare samt goda lånevillkor. Dessutom får den som nappar på erbjudandet ett kort som berättigar till rabatter hos ett 15-tal lokala företag. Paketet gäller från 7 maj 2005 till 31 december 2006. Så har du planer på att bygga i Götene kommun skall du definitivt bege dig till Falkängen på söndagen. På eftermiddagen var det stor tillströmming av besökare till Falkängen och många passade på att besöka bomässan.

Turen gick sen vidare upp till Högkullen och restaurang Vin & Pimpinella för en fikapaus. Utöver restaurang, och café driver Björn och Christina Lindbergh även verksamheten vid utsiktstornet. Där har man från och med i år utökat med caféverksamhet och planer finns även på att framöver servera mat.


Utställningsbyggnad bakom Vin & Pimpinella.

Vid sidan av Kinnekullebacken finns sedan i fjol en utställningsbyggnad där det i dagarna kommit upp informationstavlor som ger besökaren en god inblick i Kinnekulles natur, kulturhistoria, geologi, stenindustri och besöksmål. Med andra ord en bra startplats i ditt utforskande av Kinnekulle.

En kort men häftig regnskur blev välkomnandet i Blombergs hamn där vikingaskeppet Sigrid Storråda passade på att fira 10-års jubileum. Skeppet byggdes från hösten 1993 till våren 1995 av ett 20-tal man och är en kopia av Gokstadsskeppet som hittades 1880 i en gravhög på gården Gokstad i Vestfold i Norge. Vill du känna dig som viking för en dag så kan du åka med "Sigrid" på en av de allmänna turerna som arrangeras varje år.

I det gamla värdshuset i Västerplana hittar du kanske ett och annat fynd från svunnen tid, här har Kinnekulle Antik sin affär med mängder av prylar. Inger Källberg som driver verksamheten står bakom disken och hjälper kunderna tillrätta bland potentiella fynd.

Kosan ställdes sen till Hantverksgården i Husaby är Echsets har sitt hantverk och Café och mästersmeden Therese sin smedja. Här var det så mycket folk att man fått överge den normala parkeringen och låta besökarna parkera på åkern, så jag får försöka återkomma hit i morgon och åkte i stället till det gemytliga lilla Hjulets Kaffestuga. En kopp kaffe smakade bra framför brasan i den lilla hemtrevliga lilla lokalen med gullvivor på borden.


Åsa Fällgren men en av sina skulpterade tekannor, ett projekt för designåret 2005.

Stärkt och uppiggad av kaffetåren åkte jag vidare för att göra ett besök hos Åsa Fällgren och Daniel Broman på Drakfältets Keramik i Kinne-Kleva. Åsa som tänkt arbeta lite och förevisa i sin ateljé hade istället fått tillbringa dagen men förevisning i sitt galleri då besökarna strömmade till hela tiden.


Bildmästare Janne Johansson i arbete.

I trädgården höll Daniel och bildmästare Janne Johansson på med att skulptera live i en stor stock med motorsåg och bildhuggarverktyg. Stocken som var från en lind som blåst ner på Hellekis Säteri skulle nu bearbetas för att bli ett högsäte i vikingastil med mönster som designats av Åsa. Janne som är expert på vikingatida ornamentik har bl.a. utfört de ornament som finns på vikingaskeppet Svea Viking som ligger i Riddarfjärden i Stockholm. En av besökarna frågade om högsätet var ett beställningsjobb, Daniel som är från Amerika svarade kvickt - It´s mine.


Agneta Kroon med sina målningar.

I Medelplana Bygdegård kunde barnen sysselsätta sig en stund med att måla egna vykort medan jag själv passade på att prata lite med Agneta Kroon från Trolmen. Hon brukar ställa ut sina målningar ungefär vart tredje år och har haft ett flertal utställningar i bl.a. Götene. Hon ingår i Västerplanagruppen och har hobbymålat sen 1991 i olja och akvarell och skapar mängder av målningar, de hon nu ställde ut var bara en liten del av allt hon har i lager. Första utställningen var värst, sa hon. Man ville inte riktigt sälja den första tavlan, men sen gick det av bara farten. Och under lördagen hade försäljningen varit god i Medelplana.


Tomatplantor i rader.

Vårrundans öppettid närmade nu sig sitt slut för lördagen men jag han med att göra ett kort besök på Kinnekulle Tomat som ligger vid infarten till Hällekis. I det 5000 kvadratmeter stora växthuset odlades det för närvarande 12 olika sorters tomater och 6 sorter paprika. Rad efter rad med tomatplantor och tomater i olika mognadsgrad kunde beskådas av besökarna, och för den vetgirige upplystes det om att det nu fanns 129500 tomatplantor och ca 1000 paprikaplantor. Årligen skördar man 230 ton tomater, hur mycket paprika det blir var man lite osäker på då det är första året man kör kommersiellt med dessa. Tomaterna levereras till butiker i närområdet och det är ständigt efterfrågan på mer. Utbyggnad av växthuset är på gång. När man öppnade på lördags morgonen stod redan 60 personer och väntade på att få komma in, sen har det varit full rulle hela dagen med visning och försäljning. - Jag får gå upp fyra i natt för att plocka tomater så det räcker under söndagen, sa en av ägarna.

Så var min Vårrunda över för denna dag, och om man summerar så har tillströmningen av besökare varit mycket god. Husaby kyrka hade under dagen räknat in 600 besökare som bara kom in i kyrkan för att titta, och om man gör en grov gissning på att var tionde besökare på Kinnekulle denna dag besöker kyrkan i Husaby skulle det i så fall kunna röra sig om 5-6000 Vårrundebesökare på Kinnekulle under lördagen. Men vis av erfarenhet från tidigare år brukar söndagen locka ännu fler besök, detta under förutsättning att vädrets makter är välvilligt inställda även denna dag.

Väl mött på Vårrundan Kinnekulle under söndagen, passa på att uppleva Kinnekulle nu när det är som allra vackrast i naturen och befolkning och aktörer verkligen bjuder till för att förhöja upplevelsen ytterligare ett snäpp.

Artikeln publicerad: 050508


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com