Veckans miljöruta - Impregnerat virke - använd bara då det behövs

Välja virke

Trä som kan hållas torrt kan bestå i hundratals år. Genom att välja en konstruktion som gör att träet inte blir utsatt för fukt kan man många gånger undvika impregnerat virke. I stället för impregnerat virke kan man t.ex. behandla med linolja upprepade gånger. Fråga efter virke som fått bättre hållbarhet genom alternativa metoder t.ex. acetylering eller värmebehandling eller välj virke med naturligt längre hållbarhet såsom ek eller kärnvirke av furu. Stolpar på plank kan fästas i fästjärn som monteras i marken eller i en betongplint i marken. Välj inte högre skyddsklass än nödvändigt av impregnerat virke om du behöver använda sådant.

Impregnerat virke - använd bara då det behövs

Impregnerat virke är behandlat med träskyddsmedel som ska skydda virket mot röta och insektsangrepp. Det innehåller giftiga ämnen som arsenik, krom och koppar. Därför ska impregnerat virke bara användas då det verkligen behövs, dvs. på ställen där virket utsätts för fukt eller riskerar att angripas av insekter. Impregnerat virke indelas i fyra klasser och de två högsta klasserna innehåller kraftigast gift. De gör effektivast skydd men orsakar samtidigt störst problem för hälsa och miljö. Arsenik- och krombehandlat virke får bara användas när det är i varaktig kontakt med mark eller vatten. Där du köper virket ska det finnas information om vilket impregneringsmedel som använts och vad träet får användas till.

Nya regler trädde ikraft år 2003 och virke som behandlats med kreosot får inte längre användas på lekplatser, i parker, trädgårdar och anläggningar för friluftsliv där det finns risk för att det ofta kommer i kontakt med huden. Det får inte heller användas till behållare för odling. Reglerna gäller inte för virke som sattes på plats innan 30 juni 2003.

Elda inte impregnerat virke själv.

Det är svårt att se skillnad på gammalt impregnerat virke och oimpregnerat. Är du tveksam så hantera det som om det var impregnerat. Vänd dig till din kommun för information om var du ska lämna det så att det kan tas om hand på ett betryggande sätt.

Utdrag ur bland annat "Bygga & måla klokt kemikalieråd till den händige". Mer information finns på kemikalieinspektionens hemsida www.kemi.se

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 050505


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com