Speedski: Sanna 1:a och två nya svenska hastighetsrekord

245,23 km/h och 239,20 km/h - Låter det som hastigheter uppmätta på en raksträcka i formel1? Kanske, men dessa hastigheter är de nya svenska rekordnoteringarna i speedski - hastighetsåkning på skidor!

Speedskisäsongen brukar vanligtvis avslutas i franska Les-Arcs med den årliga Pro-Mondial tävlingen. I år visade sig tävlingen bli en av de snabbaste tävlingarna som någonsin genomförts. Förhållandena var perfekta och redan under tävlingens första dagar så såg man att det skulle kunna gå att köra våldsamt fort. Det sattes också mycket riktigt två nya svenska rekord när tävlingen avgjordes på Lördag förmiddag. De två svenska åkarna som fanns på plats var Sanna Tidstrand och Roger Wickman.

Sanna fullkomligt krossade allt motstånd på damsidan och vann tävlingen nästan 5 km/h före närmaste konkurrent med ett nytt fantastiskt svenskt rekord på 239,20km/h. Denna hastighet placerar Sanna som den näst snabbaste damåkaren genom tiderna 3 km/h bakom världsrekordet. Tvåa i tävlingen blev italienskan Elena Banfo ITA (234,07km/h) och trea Kati Metsapelto FIN 230,770km/h. Sanna som inte har tävlat så mycket speedski i år då hon kombinerar sitt speedskitävlande med ski-cross. Men i säsongsavslutningen visade hon att hon just nu är världens överlägset bästa speedskiåkare på damsidan.

På herrsidan placerade sig Roger på en mycket fin 5:e plats. Roger körde otroliga 245,23 km/h, 7km/h snabbare än Bengt Jönssons 8år gamla svenska rekord. Vann gjorde Jukka Vittasari FIN med 248,45 före tvåan Phillipe May SUI (248,28km/h) och trea blev Simone Origone ITA på 248,10km/h. Roger har under slutet av säsongen visat att han tillhör den absoluta toppen med bl.a. två pallplatser på de två av de tre sista FIS WC-tävlingarna som avgjordes tidigare under våren.

Pressmeddelande från: Svenska Skidförbundet
Artikeln publicerad: 050503

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com