Teracom levererar bredband till Götene Kinnekullebygden i november

På tisdagseftermiddagen presenterade Teracom och Götene kommun sina planer på utbyggnaden av bredbandsnätet i Götene kommun.
- Det var en stor dag förra veckan när avtalet undertecknades, sa kommunalrådet Bo Bergsten.
- Fantastiskt att vi äntligen har nått en överenskommelse med en leverantör som står för ett långsiktigt engagemang och som också möjliggör för lokala tjänsteleverantörer att erbjuda tjänster.

I och med kommunens tecknande av bredbandsavtal med Teracom kommer nästan alla hushåll och företag i kommunen att få tillgång till olika bredbandstjänster senast i början av nästa år.

Det var i årsskiftet 2000/2001 som kommunen beslutade att avsätta 6 miljoner kronor för den kommunala bredbandsutbyggnaden. Då var det fiber som gällde och kablar grävdes ned mellan huvudorterna. Sedan dess har tekniken gjort stora landvinningar och idag är det ADSL och trådlöst bredband som är aktuellt.

Teracoms försäljningschef Bengt-Olof Qvist

Teracoms försäljningschef Bengt-Olof Qvist presenterade företaget som har en neutral roll i sammanhanget, att vara nätägare och äga och driva nätet under avtalstiden. Det är sen de olika tjänsteleverantörer Teracom har avtal med som står för konkurrensen om kunderna på lika villkor. Tjänsteleverantörerna är de företag som kunden tecknar sitt bredbandsabonnemang hos och i dag har följande företag avtal med Teracom:

  • Bredbandsbolaget
  • Bahnhof Internet
  • Bredband2
  • Calypso Internetservice
  • Rix Telecom
  • Tyfon

Teracom är ett statsägt bolag som sysslar med TV, radio och kommunikation/bredband. Man utmanar Telias bredbandsmonopol som grossistleverantör vilket man anser för med sig en hälsosam konkurrens.

Några av de kunder som Teracom har i dag är SVT, Boxer, SR, UR, Radio Sweden, Mix Megapol m.fl. När det gäller bredbandsnät så har i dag Teracom avtal med 47 kommuner runt om i landet.

Med hjälp av ADSL och trådlöst bredband kommer ca 99% av kommunens hushåll att få tillgång till bredband. Vid telestationerna i Hällekis, Lundsbrunn, Källby, Kinne Malma och Forshem kommer Teracom att sätta upp en fristående station bredvid Telias befintliga. Denna station kopplas in på det kommunala fibernätet (en tjänst man köper av kommunen) och förses med ADSL-utrustning och sen kopplas samman med Telias station för att nå ut till slutkunden.  Till en början kommer man att erbjuda ADSL med upp till max 8 Mbit, men tekniken har kapacitet för 24 Mbit. För att kunna få tillgång till 8 Mbit får man max bo 5 km från stationen.

Den trådlösa teknik som skall användas heter Wimax och är Intels skötebarn. Den baserar sig på en standard som kallas IEEE 802.16. Räckvidd från en enda basstation är ca fem mil med en maxhastighet på 75 megabit/s. Denna trådlösa teknik är den möjlighet som kommer att erbjudas de hushåll som inte ligger inom täckningsområdet för ADSL. Hastigheten för den trådlösa tekniken blir detsamma som för ADSL, 8 Mbit ner och 1 Mbit upp. Basstationen för Wimax kommer att placeras uppe på Kinnekulles topp, troligen i en redan befintlig mast. Ytterligare en station kommer förmodligen att sättas upp i området Götene- Källby-Lundsbrunn, var är ännu inte helt klart. Telestationerna med ADSL-teknik kommer att nå ut till ca 80% av hushållen i kommunen. Med ADSL och Wimax kommer nära på alla i kommunen att kunna få bredband, detta mycket tack vare Kinnekulle och det omkringliggande landskapets utformning. Enligt Teracom är det få områden som når så hög täckningsgrad som Götene Kommun.

Vad kôstar det då?

Det som kommunen sätter in direkt i projektet är 900 000 kronor, detta är pengar man tar får de 6 miljoner som redan avsattes år 2000. Kommunen har fått löfte om två miljoner i statligt bidrag som skall betalas ut via Regionen, men regeringen gick ju för en tid sedan ut med att inga bredbandpengar skall betalas ut 2005, så dessa får man vänta på tills nästa år.

Hela projektet kommer att gå på runt 12 miljoner kronor, 5 av dessa miljoner står kommunen/staten för och resterande 7 miljoner sätter Teracom in i projektet. Kommunen kommer dock att få en del intäkter av att man hyr ut fibernätet till Teracom.

Så den viktigaste frågan av alla: - När får vi bredband?

Någon definitiv dag för igångsättning kan av förståliga skäl inte sättas så här långt i förtid men enligt Teracom skall alla stationer vara klara att leverera ADSL någon gång under november detta år. Man kommer inte att "släppa" station för station utan först när alla är klara. Två månader senare, i januari 2006, skall även Wimax utrustningen vara på plats och klar. Så i början av nästa år skall 99% av kommunens hushåll äntligen ha möjlighet att få det efterlängtade bredbandet. I detta läge när tekniken är klar kommer de olika tjänsteleverantörerna med all säkerhet att tävla om bra erbjudanden för att locka kommuninnevånarna att teckna just deras avtal.

Resan till denna tidpunkt har varit lång och krokig på "bredbandsvägen" i Götene kommun, den har varit fylld med gropar, falska förhoppningar och svikna löften. Men likt en fågel Fenix resande sig upp ur askan träder Teracom fram och tänder åter en liten bredbandsgnista av hopp vid resans slut hos förväntansfulla användare av digital kommunikation.  

Artikeln publicerad: 050405


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com