Torsken – fortfarande en av våra viktigaste fiskar

Debatten kring torsken har de senste åren varit het. Denna vår vanligaste fiskart har fått stå som symbol för det allt kärvare klimat som råder för fiskflottorna och i våra hav och sjöar. Den i många fall motsägelsefulla information som nått konsumenten via media har skapat en förvirrad bild av hur tillgången på fisk ser ut i våra vatten. Många konsumenter vet inte ens om det är OK att köpa fisk i allmänhet och torsk i synnerhet.

Trots ökade forskningsinsatser de senaste åren är myndigheter och organisationer fortfarande inte riktigt överens om hur läget är för våra olika fiskbestånd. Ett är dock säkert; fisk, inte minst torsk, landas varje dag enligt de kvoter och beslut som tagits i EU vilket gör att det fortfarande finns gott om fisk att tillgå.

Torsken Gadus morhua är en och samma art antingen den simmar i Östersjön, Nordsjön eller ishavet. Dock lever den i grupperingar s.k. bestånd och flyttar sig ogärna från ett bestånd till ett annat. Därför kan man ha en ganska bra koll på hur läget är för torsken i olika områden istället för att att prata om läget för torsken generellt. Vid de senaste förhandlingarna i Bryssel dagarna före jul i fjol bestämdes kvoterna för respektive land inför 2005. Dessutom bestämde man att det skulle råda fiskestopp på vissa torskbestånd under vissa perioder under året.

Hur mycket torsk fiskas då?

Trots en ökad kontroll och fler bestämmelser är ändå torsken vår viktigaste fisk i volym räknat. Ca 14.000 ton landas av svenska fiskare årligen. Detta kan jämföras med att den sammanlagda kvoten för kolja, sej, vitling bleka, kummel, makrill, rödspätta bergtunga, rödtunga, sjötunga bara är ca 7.000 ton. Så trots att vi fiskar i förhållande ganska liten mängd av t ex kolja är det väl ingen som tror att den inte går att hitta i fiskdisken?

Är det någon kvalitetsskillnad på västerhavstorsk och östersjötorsk?
Förutom att torsken från Östersjön kan vara något magrare än den från västerhavet är det ingen skillnad på kvalitet. Det är nog få som kan känna någon som helst skillnad i smak på en torskfilé från Östersjön och en från Nordsjön. Salthalten i Östersjön är lägre än på västkusten och detta påverkar även andra arter som t ex sill. Sillen kallas ju strömming på ostkusten och är något mindre och magrare än sillen på västkusten. Men det är fortfarande samma art.

Om man ser till de förhöjda dioxinvärden som är i Östersjön så påverkar det inte torsken som är en mager fisk. Det är i fiskfettet som dioxin och andra miljögifter lagras och därför omfattas inte torsken med sina ca 0,3 % fett av miljörestriktionerna.

Med andra ord, torsken från Östersjön är av utmärkt kvalitet både hälso- och smakmässigt.
Och det finns gott om torsk i fiskdiskarna som är fiskade enligt de kvoter som bestämts i kommissionen i Bryssel. Bestämmelser med försiktighetsåtgärder som tar hänsyn till att vi även i framtiden skall kunna servera torsk och andra goda fiskar på våra middagsbord.

Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 050329


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com