Veckans miljöruta - Enskilda avlopp

I Götene finns drygt 2 400 fastigheter med enskilt avlopp. 645 av dessa har idag ingen avloppsreningsanläggning som uppfyller de krav som ställs av Miljöbalken. Anläggningen funktion minskar med åldern och beräkna vara uttjänt efter ca 15 år. Vi har valt att prioriterar de ärenden som gäller fastigeter med underkända avlopp i första hand. Flera av dessa fastigheter släpper ut sitt avloppsvatten mer eller mindre orenat till omgivningen.

Varför rena avloppet

Utsläpp av orenat avloppsvatten medför framförallt risk för smittspridning då föroreningarna leds ut till öppna vatten såsom diken och sjöar eller ned till grundvattnet där det senare också kan nå fram till vattentäkter. Avloppsvattnet innehåller dessutom stora mängder syreförbrukande ämnen (BOD) samt kväve (N) och fosfat (P) som är huvudingredienser i gödsel. Dessa ämnen bidrar till att våra stränder och vattendrag växer igen och den ökade syreförbukningen minskar fiskbestånden. Detta är tyvärr något som vi redan idag kan se. Vattenförbrukningen har ökat dramatiskt de sista 10-20 åren och kommer att öka ytterligare.

Vad säger lagen

Enskilda avlopp regleras av Miljöbalken. Utsläpp av avloppsvatten räknas som en miljöfarlig verksamhet och reningsanläggningen är en försiktighetsåtgärd för att uppnå Miljöbalkens mål, att främja en hållbar utveckling där nuvarande och kommande generationer garanteras en hälsosam och god miljö. Avloppsvatten skall därför tas om hand så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. Lagen ställer därför krav på en längre gående rening än slamavskiljning. Denna kan exempelvis utgöras av en markbädd. Bästa möjliga teknik eftersträvas alltid varmed en gemensam anläggning eller ett kommunalt avloppsreningsverk är att se som bättre och hållbarare system än ett enskilt avlopp. Kostnaden får dock inte var oskälig i förhållande till åtgärden. För att en anläggning ska anses vara funktionsduglig så har Miljö- och hälsoskyddsnämnden ställt upp vissa krav som anläggningen ska uppfylla. Anläggningen skall reducera kväve med 30%, fosfat 50%, BOD 90% och Coliforma bakterier med 95%. Naturvårdsverket ser just nu över lagstiftningen och kommer i början av år 2006 troligen att skärpa lagstiftningen.

Anläggande av enskild avloppsanläggning

För att få anlägga en enskild avloppsanläggning krävs ett beslut med villkor från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd innan arbetet påbörjas. Blanketter finns på Miljö- och byggenheten. Vi kan också hjälpa dig med information och råd, men för planering och undersökning hänvisar vi till de lokala entreprenörerna. Blanketten med planskiss skickas sedan till Miljö- och byggenheten. För att kunna behandla ärendet skall blanketten vara fullständigt ifylld och planskissen innehålla den efterågade informationen.

Fastighetsägaren får alltid själv betala sin kostnad för avloppshanteringen. Kommunalt vatten och avlopp finansieras inte av skattemedel utan genom en anläggningsavgift och årsavgifter. Ett komplett enskilt avlopp kan kostar runt 50 000 kr. Sedan tillkommer en driftskostnad beroende på anläggning och som kan varierar mellan 1 000 - ca 3 000 kr. En markbädd beräknas ha en livslängd på 10-15 år beroende på användning och skötsel medans en infiltration står sig något längre.

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 050319


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com