Vårens frimärken kommer med mat, blommor och vacker fågelsång

Den 10 mars ger Posten ut frimärken som på olika sätt inspirerar oss inför våren. Matglädjen väcks med frimärken som bjuder på läckra ingredienser. Längtan till strövtåg i naturen får vi av vårblommorna och sommargyllingens flöjtande sång. Dessutom uppmärksammar Posten Dag Hammarskjöld, före detta generalsekreterare i FN. I år är det 100 år sedan han föddes.

När våren närmar sig vänder vi våra ansikten mot solens värmande strålar. Ur den mörka myllan börjar vårens första blommor ta sig upp. Plötsligt spritter den trötta vinterjorden av försiktiga färger som backsippans blålila och vårlökens gulgröna ton. Posten har tagit fram vårkänslorna och ger ut fyra av våra söta vårblommor på frimärke i utgåvan Vårtecken.

Vårsolen ger oss ofta litet extra energi. Genom att träffa nära och kära över en bit mat sätter vi guldkant på tillvaron. Inspiration till goda maträtter saknas inte när Tina Nordström väljer ingredienser och komponerar recept till utgåvan Matglädje med Tina! - EUROPA 2005. På frimärkena syns ingredienser som rödbeta, getost, fläder, jordärtskocka och citron.

- Det har varit jätteroligt att plocka fram ingredienserna och jag kommer absolut att använda frimärkena när jag skickar brev, säger Tina Nordström.

Posten uppmärksammar också att det är 100 år sedan Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping. Han blev sedermera FN:s generalsekreterare och skapade bland annat FN:s fredsbevarande styrka. Posten ger ut två frimärken där ett motiv visar ett porträtt av Dag Hammarskjöld. Det andra frimärksmotivet är en bild av FN:s böljande flagga.

En vacker melodi kan väcka minnen, förstärka en stämning eller kanske ge oss extra kraft när vi behöver det. Sommargyllingen är en fågel som inte hörs så ofta i Sverige, men som har en omvittnat vacker, flöjtande sång. Den gul-svarta fågeln kommer till Sverige i maj och stannar bara över sommaren. Numera ses sommargyllingen oftast i Skåne och på Öland, där den sitter högt upp i trädkronorna. Posten ger nu ut denna försommarmelodi på frimärke i utgåvan Sommargylling.

Fakta om frimärksutgåvorna den 10 mars

Vårtecken

Fyra söta vårblommor ges ut som motiv i frimärksutgåvan Vårtecken. Frimärkena passar utmärkt för påskkort och vårens alla försändelser.

Liljekonvalj, Convallaria majalis, blommar i maj-juni. De små klockformade blomklasarna sprider sin väldoft i lundar och skogsbackar. Liljekonvaljen är Gästriklands landskapsblomma och är vanlig i mullrik jord. Den växer i större delen av landet utom i fjälltrakterna. I vissa delar av landet är den fridlyst. Efter blomningen kommer röda bär som är mycket giftiga. Tidigare har liljekonvaljen använts som medicinalväxt mot t.ex. epilepsi och slaganfall.

Vårlök, Gagea lutea, blommar i april-maj med ganska oansenliga blommor i en gulgrön färg. Blommorna har dock en oväntad lyskraft mot den vinterbleka marken och är en vanlig syn på frisk och fuktig humusjord i lundar, skogar och parker ända upp till södra Norrland. Förr använde man torkade, malda lökar till nödbröd.

Backsippa, Pulsatilla vulgaris, blommar i april-maj med blåvioletta blommor täckta av vitt ludd på bladens utsidor. Backsippan förekommer sparsamt på öppen sand- eller grusmark. Upp till norra Bergslagen hittar man den på gräshedar, tallbackar och gravfält. Backsippan, som är flerårig, användes tidigare inom folkmedicinen för att bl.a. lindra förlamning och melankoli. Den är fridlyst i hela landet.

Vitsippa, Anemone nemorosa, blommar i april-maj. Oftast förekommer den i stora bestånd och bildar blommande mattor i vårskogen. Vitsippan förekommer över nästan hela landet men saknas längst i norr. Vanligen är blomman vit men rödvioletta och blåa varianter förekommer också. Blomman är bara öppen under dagen, till kvällen sluter den sig och böjer sig ner mot marken.

Frimärkena Vårtecken har tecknats av Kerstin Olsson-Grönvik. Frimärkena är tryckta i fyfärgsoffset. Vårtecken har fyra motiv och ges ut i häfte om 10 självhäftande frimärken med valör för 1:a klass inrikes brev.

Matgläde med Tina! - EUROPA 2005

Mat att glädjas åt, mat att samlas kring. Svensk gastronomi är på frammarsch och svenska kockar sprider sitt matkunnande i många internationella sammanhang. Gastronomi är temat för 2005 års Europa-frimärken. Posten har valt att låta den folkkära kocken Tina Nordström inspirera utgåvan Matglädje med Tina! - EUROPA 2005. Utgåvan visar tre luftiga stilleben där Tina själv har valt ut råvarorna.

Det första frimärket visar fläderbärschutney, med de två ingredienserna stjärnanis och citron. Fläderblomman blommar från midsommar till mitten av juni. Förr i tiden användes bäret som ögonbrynsfärg. Gnuggar man bäret mot brynen varje dag får de en svart färg.

Det andra frimärket bjuder på Katjaäpplen, rosmarin och jordärtskocka, som tillsammans bildar ett gott tillbehör till både fisk och kött. Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen. Ursprungligen kommer jordärtskockan från Nordamerika. Till Europa kom den på 1500-talet. Jordärtskockan blommar i september till oktober.

Med ingredienserna på det tredje frimärket kan ugnsgratinerade rödbetor lagas. Här återfinns rödbetor, getost och gräslök.
Rödbetan är släkt med sockerbetan och får sin djupa färg av betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Under hela 1800-talet var rödbetan den enda grönsak man konserverade. I dåliga tider har rostade rödbetor använts som kaffeersättning.

Frimärkena ges ut i ett häfte om sex märken med tre motiv. Förlagorna är gjorda av Jenny Halling Sjöstedt. Frimärkena är tryckta i fyrfärgsoffset med valör för 1:a klass inrikes brev.

Dag Hammarskjöld

Han var känd som en effektiv och engagerad ledare som hävdade FN:s integritet och de mindre staternas intressen gentemot stormakterna.
Dag Hammarskjöld föddes år 1905 i Jönköping. Uppväxttiden tillbringade han i Uppsala, där hans far var landshövding. Efter studier i juridik och ekonomi började han arbeta i finansdepartementet varefter han övergick till utrikesdepartementet. Där fick han uppdraget att leda förhandlingarna inom den europeiska samarbetsorganisationen OEEC för Sveriges räkning. År 1953 blev Dag Hammarskjöld FN:s generalsekreterare.

En av Dag Hammarskjölds insatser var FN:s fredsbevarande styrka, som organiserades i syfte att lösa Suezkrisen år 1956. Därefter har denna militära styrka använts i många liknande situationer. Dag Hammarskjölds sista stora engagemang blev Kongokrisen. År 1961 flög han till Kongo för att förhandla på plats. Planet störtade under inflygningen till Ndola.
Samma år tilldelades Dag Hammarskjöld postumt Nobels fredspris. Förutom det politiska engagemanget var Dag Hammarskjöld författare och översättare samt en av de 18 i Svenska Akademien.

År 2005 ger Posten ut två frimärken för att uppmärksamma Dag Hammarskjöld.
Det första frimärket visar ett porträtt av Dag Hammarskjöld, fotograferad av Yousuf Karsh/Pressens Bild. Det andra frimärksmotivet är en bild av FN:s flagga, tecknad av Anders Holmquist och Frank Martin. Dag Hammarskjöld har fotograferats av Yousuf Karsh/Pressens Bild. Flaggan är tecknad av Anders Holmquist och Frank Martin. Bägge frimärkena har graverats av Piotr Naszarkowski och formgivits av Gustav Malmfors. Frimärkena är tryckta i två färger ståltryck. De ges ut i rulle om två motiv med valör för 1:a klass inrikes brev.

Sommargylling

Inför sommaren har Posten fångat den skygga fågeln sommargylling (Oriolus oriolus) på frimärke. Sommargyllingen är en sällan skådad fågel, som ofta sitter högt upp i trädkronorna och sjunger vemodigt, klart och vackert. Typiskt för fågeln är att den förflyttar sig mycket snabbt mellan trädkronorna. Ena stunden hörs den flöjtande sången nära, för att i nästa ögonblick höras långt bort ifrån.

Hanen är lysande gul och svart medan honan har en grönaktig ovansida samt ett gulvitt, streckat bröst. Sommargyllingen kommer till Sverige i maj och stannar bara över sommaren. Numera ses fågeln oftast i Skåne och på Öland. I övriga Europa är sommargyllingen betydligt vanligare än i Sverige.

Sommargyllingen uppmärksammades för första gången i Sverige år 1825. Den sommargylling vi ser på frimärket målades av Magnus von Wright i juli 1830. Bröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand von Wright var verksamma som naturvetenskapligt specialiserade konstnärer i både Finland och Sverige under 1800-talet. Bröderna von Wrights illustrationer har redan tidigare legat till grund för en frimärksutgåva. År 2001 gav Posten ut "Wilhelm von Wrights fiskar".

Förlagan till frimärket Sommargylling är en akvarell av Magnus von Wright från 1830. Gustav Malmfors har stått för typografin. Lars Sjööblom har graverat frimärket som är tryckt i en kombination av två färger stål och fyrfärgsoffset. Rullfrimärket har valören 11 kronor.

Pressmeddelande från: Posten
Artikeln publicerad: 050310


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com