Sveaskog dubblerar andelen löv i Götaland

Sveaskog kommer att fördubbla andelen lövträd i Götaland. Syftet är tvåfaldigt - att gynna biologisk mångfald och förse industrin med lövvirke, som idag är en bristvara i Sverige. Sveaskog kommer även fortsättningsvis att anlägga granbestånd. I de mest stormexponerade lägena kommer skötseln av granskogar att ses över.

- Svensk industri behöver lövvirke, framför allt björk, för att bl a producera naturligt ljus kartong. Sedan många år importeras björk från bl a Baltikum och Ryssland. För att kunna tillgodose en större del av industrins behov med virke från vår egen skog kommer vi att öka andelen lövträd, berättar Sveaskogs skogschef Herman Sundqvist.

- En ökad andel lövträd bidrar även till att öka den biologiska mångfalden, eftersom lövträd ger livsmiljö för många skogslevande arter, tillägger Herman Sundqvist.

Ökningen av löv kommer att ske både genom plantering och genom bevarande av naturligt föryngrade lövträd. Plantering av lövträd kostar ungefär tre gånger så mycket som plantering av gran. Det beror på att stängsling krävs för att inte viltet ska beta plantorna. Därför kommer planteringen av lövträd främst ske i prioriterade områden, som t ex Sveaskogs ekoparker och andra områden som är viktiga för friluftslivet. Genom att vid röjning spara självföryngrade lövträd, kommer Sveaskog att dubbla andelen lövträd i skogarna i södra Sverige. Målet är att lövträden ska utgöra minst 15 % i grandominerade bestånd.

För att möta efterfrågan på marknaden kommer granen även i framtiden att vara det dominerande trädslaget på Sveaskogs marker i Götaland. Trots att skogen drabbats av den värsta stormen på mer än 100 år har stora arealer granskog klarat sig med små eller hanterbara skador. Även med stora stormfällningar är granen ekonomiskt mer lönsam än löv, beroende på lägre skötselkostnader och stor efterfrågan på marknaden.

- Sveaskog kommer även fortsättningsvis att anlägga granbestånd. I de mest stormexponerade lägena kommer vi att se över skötselprogrammen. Där kan det bli aktuellt att vi planterar färre plantor per hektar, låter bli att gallra för att inte göra träden känsliga för förändringar samt slutavverkar när träden nått en viss maxhöjd, förklarar Herman Sundqvist.

Pressmeddelande från: Sveaskog AB
Artikeln publicerad: 050201


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com