Veckans miljötips - Hur klarar man maten vid långa strömavbrott?

Vilka torrvaror ska man ha hemma för att klara händelser som exempelvis långvariga strömavbrott? Jordbruksverket och Livsmedelsverket har tidigare tillsammans tagit fram en lista över livsmedel som borde lagras hemma inför eventuella krislägen.

Välj "strömsnål" mat

Flera av produkterna kräver ju tillagning, om än inte så omfattande. Om det är just strömförsörjningen som förväntas bli problem, bör man välja snabbmakaroner, asiatiska nudlar, förkokt ris och förkokta couscousgryn. Många har också ett eller ett par sockerpaket hemma.

Värmare

Alla hushåll borde ha någon enklare uppvärmningsanordning t.ex trangia kök eller gasolkök lättillgängligt för tillagning av mat, koka vatten i ett krisläge. Stearinljus för upplysning har nog de flesta redan hemma men glöm inte att förvara tändstickor lättillgängligt.

Mat för en vuxen - en vecka

Nedanstående är exempel på varor som tillsammans räcker för en vuxen person och en veckas förbrukning: 300g havregryn, 500 g ris/makaroner, 500 g potatismospulver, 900 g knäckebröd, 1 kg kött- eller fiskkonserv, 350 g smör eller margarin (80 %) (helst kallt), 350 g smältost (helst kallt), 400 g torrmjölk

Näringsämnen

Under en vecka kan man leva så här enkelt utan att tänka närmare på vitaminer och andra näringsämnen. Till nöds går det ytterligare en vecka men då bör man försöka komplettera med färsk frukt, morötter, kanske kålrötter eller någon annan grönsak som kan ätas utan tillagning.

Lukta och smaka

När det gäller maten i kylskåp och skafferier bör man ta hjälp av lukt och smak - om maten luktar och smakar som vanligt kan den ätas, även om man har passerat bäst före datum. Om det finns små mögelfläckar, som har kommit under de senaste dagarna, på osten, brödet eller (lätt) margarinet kan man ta bort möglet med någon cm marginal. Däremot ska man inte äta mögliga kött-, fisk eller äggprodukter.

Burkkonserver

Om man inte har någon möjlighet att värma maten kan man alltid äta innehållet i burkkonserver; frukostflingor; havregryn (eventuellt som traditionella 'havrebollar' med matfett och socker). Många pulverprodukter (välling, pulversoppor, pulversåser) går också att äta efter att de har rörts ut i kallt vatten, men särskilt gott kanske det inte är. Har man möjlighet att koka vatten blir det genast lite smakligare.

Hur tar man hand om delvis upptinade matvaror?

Det viktigaste rådet vid strömavbrott är att du ska undvika att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En full frys håller kylan i upp till två dygn.
Halvtinade varor kan återinfrysas. Om varorna har tinat men håller en temperatur som inte överstiger kylskåpstemperatur så kan man välja att frysa in dem igen eller att tillaga dem direkt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis kan försämras, men säkerheten påverkas inte. Känsliga varor (t ex kött, fisk eller kyckling) som utsatts för temperaturer över 8 °C under längre tid än ett par timmar bör slängas.
Råden här gäller för det enskilda hushållet, inte för butiker, serveringar eller mathanteringen inom vård och omsorg.

Informationen finns på Livmedelsverkets hemsida www.slv.se.

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 050126


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com