Stort intresse för friår - 27 000 har sökt och 2 000 har påbörjat friår

Intresset för att ta ett friår är stort. Vid årsskiftet hade över 27 000 ansökningar om friår lämnats in till arbetsförmedlingen. Intresset är störst i Norrbottens och minst i Stockholms län i förhållande till antalet friårsplatser. Sedan friårsreformen trädde i kraft den 1 januari har över 2 000 personer påbörjat ett friår. Två tredjedelar av de friårslediga är kvinnor.

- Över 2 000 personer deltar redan i friår. Arbetsförmedlingen har hittills gjort ett mycket bra arbete under den korta tid som gått sedan beslutet om friårsreformen fattades i mitten av december med att hantera den stora mängden friårsansökningar och matcha friårsvikariaten med arbetslösa vikarier, säger Anders L Johansson, AMS generaldirektör.

Friåret är tillgängligt med totalt 12 000 årsplatser över hela landet från den 1 januari 2005. AMS har regeringens uppdrag att sträva mot att fylla antalet platser till den 1 april. I jämförelse med friårets försöksperiod under februari 2002 till december 2004, då friår prövades i tolv kommuner, är den arbetsmarknadspolitiska inriktningen tydligare genom att arbetsförmedlingen nu i första hand ska föreslå vikarier ur de prioriterade grupperna, dvs. personer som varit arbetslösa mer än två år, arbetshandikappade och invandrare. En utvärdering från IFAU* visar att knappt hälften av friårsvikarierna i försöket hade varit arbetslösa bara några veckor innan de fick vikariatet och att många av dem hade en stark position på arbetsmarknaden relativt andra arbetssökande. Över hälften av vikarierna uppgav att de arbetade när de blev erbjudna vikariatet.

- En första samlad bedömning av förmedlingarnas insatser visar att drygt en tredjedel av friårsvikariaten hittills är tillsatta med personer ur de grupper regeringen har prioriterat. Det är betydligt fler än under försöksperioden med friåret, säger Anders L Johansson.

- Om de resultat som nåtts i början av året förbättras ytterligare innebär det ökade möjligheter för personer med svag förankring på arbetsmarknaden att få ett arbete. Det pågår därför ett intensivt arbete på arbetsförmedlingarna. 12 000 friårsplatser ska fyllas, samtidigt som uppdraget innebär att hitta vikarier ur de prioriterade grupperna att föreslå arbetsgivarna, som ju i slutändan är de som beslutar om att anställa vikarierna, säger Anders L Johansson.

Friårsansökningar

Sammanställningen av de sammanlagt 27 009 friårsansökningarna de tre första månaderna visar att närmare tre av fyra (72 procent) av de friårssökande är kvinnor. Flest ansökningar, över 5 000, har inkommit i Västra Götalands län. Därefter kommer Stockholms län, med.

3 400 ansökningar. I förhållande till befolkningsmängd är intresset störst i Norrbotten med närmare sex ansökningar per tilldelad plats och Gotland, med drygt fyra sökande per plats. I förhållande till befolkningsmängd är intresset lägst i Stockholm, (1,3 sökande per plats) Västmanlands och Östergötlands län (1,6 sökande per plats) samt Skåne och Uppsala län (1,7 sökande per plats).

Friårslediga

Den 18 januari var 2004 personer friårslediga över hela landet. 67 procent av dessa är kvinnor (1 135 personer) och 33 procent är män (669 personer). Flest antal tillsatta platser i förhållande till antalet tilldelade platser har Gävleborgs län där 42 procent av platserna är tillsatta.

Pressmeddelande från: AMS
Artikeln publicerad: 050119


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com